- Mamma og pappa er sporløst borte

Shaghayegh (22) viser fram et bile av foreldrene sine Mahmoud Azimi (64) og Fatemeh Ziaei (58).

Shaghayegh (22) viser fram et bile av foreldrene sine Mahmoud Azimi (64) og Fatemeh Ziaei (58). Foto: Foto: Privat

Søstre hevder etterretningsagenter har bortført foreldrene deres.

De iranske søstrene Shaghayegh (22) og Niloufar (28) kom til Finnland som politiske flyktninger i 2014. Søstrene flyktet fra Camp Liberty i Irak, som er en flyktningleir for iranske posisjonelle. Flyktningleiren har blitt utsatt for flere militære angrep, til tross for at FN og USA har garantert for sikkerheten til eksiliranerne.

Søstrenes foreldre, Mahmoud Azimi (64) og Fatemeh Ziaei (58), skal ha blitt anholdt av iranske etterretningsagenter i deres hjem i Teheran 11. oktober. Begge to har vært pågrepet flere ganger tidligere, og sonet lange fengselsstraffer i Iran. Moren skal også ha blitt utsatt for tortur i fengsel.

- Sporløst borte
Den ene søsteren, Shaghayegh, er nå i Paris hvor hun jobber aktivt med å spore opp foreldrene sine, som hun omtaler som politiske aktivister.

- Foreldrene mine ble arrestert i forbindelse med en bølge av aksjoner mot politiske aktivister. De aksjonerte mot huset vårt i Teheran, og arresterte min far og min mor som er alvorlig syk, sier Shaghayegh til Nettavisen.

- Jeg aner ikke hvor de er nå. Jeg leter etter dem over alt, men finner ingen spor etter dem, sier hun.

Søstrene har skrevet flere brev til en rekke internasjonale organisasjoner, samt holdt en appell for britiske, franske og italienske politikere.

- Jeg har skrevet brev til blant annet FN og Amnesty, snakket i det italienske Senatet og hatt møter med britiske parlamentarikere.

- Vil fjerne regimet
Søstrene er aktivister for Folkets Mujahedin, som er et iransk eksilparti som har mål om å avsette det sittende regimet i Iran. Organisasjonen stemples som en terrororganisasjon av iranske myndigheter.

Ettersom søstrene er aktive medlemmer av Folkets Mujahedin, kan de ikke besøke Iran uten en risiko for å bli arrestert. Foreldrene ble ansett for å støtte Folkets Mujahedin, hvilket var nok til å få dem anholdt, ifølge 22-åringen.

- Alt de ønsket seg var frihet og demokrati, sier Shaghayegh.

Shaghayegh og Niloufar ble medlemmer av Folkets Mujahedin for noen år tilbake, og flyttet til Camp Ashraf (senere Camp Liberty) i 2008 fordi de ønsket å gjøre noe med menneskerettssituasjonen i hjemlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Shaghayegh (22) og Niloufar (28) gjør alt de kan for at foreldrene skal bli løslatt av det iranske regimet. Foto: Foto: Privat

- Hemmelige fengsler
Sist gang søstrene så foreldrene sine, var da foreldrene besøkte Camp Ashraf i 2009.

- Hvor tror du foreldrene dine er nå, Shaghayegh?

- Iran har mange hemmelige fengsler, og de bygger stadig flere. Jeg tror foreldrene mine befinner seg i et hemmelig fengsel under særdeles tøffe forhold.

Irans president Hassan Rouhani har fra flere hold blitt omtalt som en moderat president. Han har blant annet banet vei for atomavtalen mellom Iran og vestlige makter.

- Faktum er at Rouhani utgir seg for å være en moderat, noe som er en spøk. Det har vært 2000 henrettelser i Iran i løpet av de to årene Rouhani har sittet som president.

Eksiliranere hevder antall henrettelser har tredoblet seg under Rouhanis presidentperiode.

- Norge må sette betingelser
- Har du et budskap til norske myndigheter?

- Jeg håper norske myndigheter tar opp menneskerettssituasjonen i Iran i enhver relasjon de har til iranske myndigheter, setter betingelser og krever at politiske fanger blir satt fri og at det blir en stans i de mange henrettelsene, sier Shaghayegh.

- Regimet prøver nå å utgi seg for å være moderate. Jeg mener vestlige makter, inkludert Norge, ikke skal akseptere dette. Jeg blir sinna når de kaller Rouhani for en moderat. Han er en kriminell som bør straffeforfølges, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Lørdag ble det avholdt en stor demonstrasjon i Oslo mot det iranske regimet. Foto: Foto: Privat

Nettavisen har ikke fått verifisert historien til søstrene, men talsmann for den iranske opposisjonsgruppen NCRI (Det nasjonale motstandsrådet for Iran), som er i eksil i Paris, sier de har troverdige opplysninger på at foreldrene er blitt anholdt.

NCRI er en paraplyorganisasjon for flere iranske opposisjonsgrupper, deriblant Folkets Mujahedin.

Talsmann Shahin Gobadi opplyser til Nettavisen at de har meldinger fra sikre kilder om at iranske etterretningsagenter den siste tiden har anholdt flere politiske aktivister og familiemedlemmer av iranere som bor i Camp Liberty.

Massakre
En av NCRIs store kampsaker er å beskytte eksiliranere som bor i flyktningleirer i Irak under FN og USAs beskyttelse. Både FN og USA har garantert for sikkerheten til iranerne, men likevel har irakiske soldater gjentatte ganger gått til angrep og gjennomført massakre. Tidligere befant eksilirakerne seg i Camp Ashraf. Nå er de imidlertid flyttet til Camp Liberty, som også er i Irak.

Lørdag ble det avholdt en stor demonstrasjon i Oslo hvor iranere protesterte mot henrettelsene og menneskerettighetsbruddene som begås av det iranske regimet. Demonstrantene hadde en klar appell til norske politikere om å legge mer press på iranske myndigheter hva gjelder menneskerettigheter.

Støtte fra Giuliani
Tidligere New York-borgermester og ekspresidentkandidat, Rudy Giuliani, har engasjert seg i saken til NCRI og Camp Ashraf/Camp Liberty, og har tidligere sagt til Nettavisen at Norge kunne ha spilt en viktig rolle. Giuliani mener eksilirakerne må flyttes ut av Irak. Les intervjuet her.

Frp-politiker Morten Høglund er én av flere norske politikere som har tidligere engasjert seg i saken til NCRI.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med den iranske ambassaden i Oslo lørdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.