- Mamma og pappa voldtok oss

Foto: Morten Høitomt (Oppland Arbeiderblad)

- Det var mest mamma som slo oss. Hun bokset oss i magen når vi nektet å kle av oss.

24.06.13 16:24

Sønnen til vestopplendingen som er tiltalt for omfattende overgrep mot sine to barn, sier at begge foreldrene misbrukte dem, skriver oa.no.

- Mamma og pappa voldtok oss, for å si det på enkleste måte. Det var mest mamma som slo oss. Hun bokset oss i magen når vi nektet å kle av oss, forteller gutten i et dommeravhør som ble avspilt i Gjøvik tingrett i dag.

- Et helvete
Avhøret ble tatt i 2011, da gutten var 14 år.

- Fra jeg var åtte og til jeg flyttet hjemmefra, var det et helvete rett og slett, sier han på videoopptaket, ifølge oa.no.

Barnas mor er død, men faren erkjente erkjente straffskyld på alle punkter da rettsaken mot ham startet i dag.

Startet i 2005
Overgrepene startet i 2005, da barna var cirka sju og ni år gamle. For gutten varte det helt fram til 2010, for jenta fram til 2008.

Tiltalen beskriver svært grove, seksuelle handlinger. Faren brukte også vold og trusler for å få dem til å finne seg i misbruket. Ifølge tiltalen uttalte han til begge at de skulle få angre på at de ble født hvis de ikke gjorde som han ville. Gutten truet han blant annet med å «dytte foran toget».

Gutten forteller dette på opptaket fra dommeravhøret, og faren erkjenner altså hele tiltalens innhold.

Begge barna ble slått, sparket og/eller holdt fast i forbindelse med sexovergrep. De skal også ha blitt presset til å utføre handlinger med hverandre, og til å være til stede når den andre ble misbrukt .

Den omfattende tiltalen gjelder dermed både voldtekt, samleie med barn under ti år, incest, og mishandling av familiemedlemmer.

Serieovergriper
Tiltalte er domfelt for overgrep mot andre barn to ganger tidligere. Den siste dommen, fra 2010, er han fortsatt igang med å sone. Den gjelder voldtekt og andre sexovergrep mot en ung gutt.

Han ble først funnet skyldig i Gjøvik tingrett i februar 2010. Mannen anket til lagmannsretten, som behandlet saken i mai samme år. Der ble han funnet skyldig på ny og dømt til fem års fengsel.

«Tiltalte var en mann gutten hadde et nært forhold og tillit til. Han hadde vært en venn av fornærmedes familie helt fra fornærmede ble født», står det i dommen fra Eidsivating lagmannsrett.

Overgrepene pågikk over et år, i 2007–2008. To ganger ble mannen avbrutt fordi hans egne barn holdt på å oppdage hva som skjedde. Nå er han altså tiltalt for å ha gjort det samme mot dem i samme periode.

Gjentakelsesfare
Etter hva OA har grunn til å tro, vil barnevernets rolle overfor familien bli et tema i rettssalen denne uka. Tiltalte fikk ha kontakt med barna sine en periode etter den forrige tingrettsdommen, og noen av overgrepene ble begått i den perioden.

I tillegg kommer det faktum at han fikk en tilsvarende dom allerede i 2001, uten at barna ble satt under barnevernets kontroll etterpå.

Det er også et tema at mannen slapp forvaring i dom nummer to, men i stedet ble idømt ordinær fengselssstraff. Denne gangen kommer aktor imidlertid til å legge ned påstand om forvaring i inntil ti år.

Flere saker i Oppland Arbeiderblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.