RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Eirik Langeland Fjeld (Bergensavisen AS)

- Mamma sa hun heller ville dø

Sist oppdatert:
Karis syke mor (79) ble kasteball fra sykehjem til sykehjem: Fikk tildelt ny plass 12 ganger på fire måneder.

– På et tidspunkt sa mamma at hun heller ville dø enn å ha det slik, sier kvinnens datter, Kari Torkildsen Utkilen, til BA.

– Jeg skulle ønske de sluttet å leke stolleken med pasienter, sier Utkilen.

Ble syk i fjor
Tidligere denne uken deltok hun på et møte i regi av Eldrerådet, et rådgivende organ for Bergen kommune i alle saker som gjelder eldres levekår.

Der tok Thorkildsen Utkilen opp situasjonen til sin 79 år gamle mor, som ble syk i august i fjor og kom på sykehjem i oktober.

Tiden etter har vært en tung prosess for at moren skal få verdige forhold.

Ville klare seg selv
– På et tidspunkt sa mamma at hun heller ville dø enn å ha det sånn som hun hadde det, fortalte Torkildsen.

– Hun har alltid vært opptatt av at hun skal klare seg selv. Hun kjøpte seg bil med automatgir så hun kunne kjøre fra leiligheten i Fyllingsdalen til hytten på Bjorøy. Hun likte ikke å bli pleietrengende.

I oktober fikk moren sykehjemsplass. Vedtaket gjaldt for 15 dager.

– Alle skjønner at det i begynnelsen bare er vedtak for kortere tid, men etter hvert ble vi vant til å sitte om fredagen og ikke vite hvor mamma skulle være fra mandag, sier Utkilen.

Moren trengte fortsatt behandling, og for familien var det åpenbart at hun trengte sykehjemsplass. Og det fikk hun. Men bare noen uker om gangen.

– Hvis det ikke var penger til å gi henne en plass, hadde det nesten vært lettere å forstå. Hun har hatt en plass hele tiden, men har blitt flyttet rundt og aldri fått forutsigbarhet og trygghet. Jeg kaller det stolleken, og denne stolleken må ta slutt, sier Utkilen.

Hun mener at forholdene på en del sykehjem er under enhver kritikk.

- Det har vært gale
Enkelte forhold synes hun blir for private å fortelle om i avisen.

– Men det har vært veldig gale, sier hun.

– Nå har hun fått vedtak om langtidsopphold på sykehjem, og vi har ny optimisme, sier Utkilen.

Helsebyråd i Bergen, Hilde Onarheim (H), reagerer på behandlingen av den 79 år gamle pasienten.

– I denne saken har man fått altfor mange tidskorte vedtak, som har ført til usikkerhet og uforutsigbarhet for pasient og pårørende, sier byråden til BA.

– Man skal føle trygghet i møte med våre tjenester, slår hun fast.

Hun sier at det er viktig for rettssikkerheten at brukerne får vedtak i sakene sine. I den konkrete saken medgir hun at det er gjort for mange vedtak med for kort tidshorisont.

- Relativt få klager
Samtidig mener hun det er relativt få klager sammenlignet med antallet som mottar tjenester fra sykehjem eller hjemmesykepleie.

Hun understreker at kommunen tar alle klager svært alvorlig.

– Vi arbeider kontinuerlig med kvalitetsutvikling i sykehjemmene, og derfor tar vi alle klager svært alvorlig, sier hun.

Nylig skrev BA at pasient- og brukerombudet har 75 prosent flere saker om sykehjem enn for to år siden. Fra 2011 til 2012 gikk antallet henvendelser om sykehjem opp fra 64 til 80.

– Det går på både kvantitet og kvalitet, sa pasient- og brukerombud Rune Skjælaaen.

– Dette er viktige tilbakemeldinger fra beboere og pårørende om mulighet for forbedringer i våre tjenester, sier Onarheim om tallene fra pasientombudet.

Brukerundersøkelse
– Nå holder vi på å gjennomføre en brukerundersøkelse som vil gi oss god oversikt over brukere og pårørendes oppfatning av kvaliteten på våre tjenester, opplyser Onarheim.

330 langtidsbeboere og 1565 pårørende til langtidsbeboere får mulighet til å si sin mening om sykehjemmene i Bergen. Spørsmålene omfatter temaer som trivsel, brukermedvirkning, tilgjengelighet, respektfull behandling og informasjon.

De handler også om hvor fornøyde respondentene er med en rekke tjenester, som mat, aktivitetstilbud og hjelp til personlig hygiene.

Resultatene fra undersøkelsen skal være klare i april eller mai i år.

- De fleste har det godt
Onarheim vil ikke svartmale situasjonen for pleietrengende og syke eldre i Bergen.

– Vi har en rekke satsinger som bidrar til bedre tilbud. Blant annet er et nytt sykehjem på plass i Fyllingsdalen, og hjemmesykepleien har fått økte budsjetter i år.

– Vi åpner snart et kompetansesenter for demente, og vi bygger nå flere OmsorgPluss-boliger med heldøgns pleiebemanning, ramser hun opp.

Over 2000 av byens eldre bor på sykehjem, og over 4000 får tjenester fra enten kommunal eller privat hjemmesykepleie.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere