RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mammografi redder liv

Startskuddet for Rosa sløyfe aksjonen går 1. oktober
Startskuddet for Rosa sløyfe aksjonen går 1. oktober
Sist oppdatert:
1 av 12 kvinner utvikler brystkreft

(SIDE2): Rosa Sløyfe-aksjonen 2013 går av stabelen i oktober, for 15. gangen. Aksjonen er et samarbeid mellom Brystkreftforeningen og Kreftforeningen, og er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden.

- Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammes, øke kunnskapen om brystkreft og å gi støtte til brystkreftforskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter, sier Eva Michelsen Ekroll, pressekontakt i Brystkreftforeningen.

Med fokus på mammografi

I løpet av oktober farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar i kampen mot brystkreft. I år er hovedbudskapet viktigheten av mammagrafiscreening. Hver fjerde kvinne som tilbys undersøkelsen møter ikke opp.

- Mammografiscreening som bidrar til tidlig oppdagelse av brystkreft redder årlig 100 liv i Norge, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Målet med mammografiscreeningen er å avdekke brystkreft på et så tidlig tidspunkt som mulig. Det øker sjansen for å overleve. Nyere studier viser at de som møter til mammografiscreening har 43 prosent redusert dødelighet av brystkreft, sammenlignet med de som ikke møter, melder Brystkreftforeningen.

- I dag møter 75 prosent av norske kvinner til mammografiscreening. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen oppfordrer alle kvinner mellom 50 og 69 år til å delta i det offentlige Mammografiprogrammet, sier Tone Holsbøe, styreleder i Brystkreftforeningen.

Fakta om mammografiscreening

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene, og er et viktig redskap for å avdekke brystkreft på et tidlig stadium. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer. De fleste som får brystkreft er over 50 år. Derfor tilbys alle kvinner i Norge mellom 50-69 år mammografiscreening annen hvert år, gjennom det offentlige Mammografiprogrammet. Målet er å redusere dødeligheten gjennom tidlig oppdagelse. Derfor er det viktig at alle kvinner benytter seg av dette tilbudet.

Nye tall om brystkreft:

  • Én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet
  • Over 3094 kvinner fikk diagnosen brystkreft i 2011, aldri tidligere har det var så mange nye tilfeller på ett år. Samme år fikk 28 menn fikk diagnosen
  • 612 døde av brystkreft i 2011, hvorav 7 menn. Til tross for brystkreftøkning, er dette det laveste antall dødsfall siden 1980-tallet.
  • Det er 38.501 personer i Norge i dag som har eller har hatt brystkreft

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere