- Man kan ikke bare forlate rusk og rask i fjæra - heller ikke skipsvrak

Båtvrak

Båtvrak Foto: Ørjan Knudsen

Nå har krangelen om Server-vraket startet.

12.01.15 23:10

- Man skal ikke forlate rusk og rask i fjæresteinene, og heller ikke skipsvrak. Kysten vår er ikke en søppeldynge. At de må fjerne det skulle bare mangle, sier ordfører Kristin Handeland i Fedje kommune til Nettavisen.

I flere år har innbyggerne i Fedje ventet på at vraket av det kypritotisk-registrerte lastebåten MS Server skal fjernes fra området utenfor Hellisøy fyr der det grunnstøtte 12. januar 2007.

I dag ligger vraket under vannoverflaten.

- For oss er dette en severdighet. Det er sjelden at man har et vrak med så mange detaljer. Det er et godt stykke til Fedje, men vi kjører dit for å dykke på det, sier dykker Ørjan Knudsen som har besøkt vraket under vann.

Nettavisen har fått lov til å bruke et bilde av vraket. Du kan se flere bilder her.


Saksøkte staten
Mandag startet sivilsaken i Oslo tingrett der skipets eier, Avena Shipping, operatør Dalnave Navigation og Assuranceforetaket Gard saksøkt Staten v/Samferdselsdepartementet.

Et sentralt punkt i saken er gyldigheten av statens vedtak om å fjerne akterenden av Server. Baugen ble tauet til land da Server forliste i 2007, men staten vil at også resten av skipet må fjernes på eierens, operatørens eller forsikringsselskapet regning.

VIL HA DET VEKK: Ordfører Kristin Handeland i Fedje kommune (Ap) er klar på at de som var ansvarlig for MS Server også har et ansvar for å fjerne vraket. Foto: Morten Ellingsen (Hordaland Arbeiderparti)

Statens motparter mener derimot at ingen av vilkårene i forurensningsloven paragraf 28 er oppfylt og at selskapene derfor ikke plikter å fjerne vraket.

«Akterskipet er ikke lenger synlig over vannoverflaten og kan dermed ikke anses som skjemmende» skriver de saksøkende parter i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett.

Krever vraket fjernet
Staten ved Regjeringsadvokaten mener derimot at vraket fremdeles av skjemmende selv om det ikke synes over vannoverflaten.

«Staten vil i denne sammenheng særlig vise til vrakets plassering og størrelse. At vraket i senere tid ikke har vært synlig over vannoverflaten kan ikke tillegges avgjørende betydning. Skipet havarerte 12.01.2007. En uke senere ga Kystverket pålegg om fjerning av vraket. Vraket var på dette tidspunktet godt synlig over vannflaten. Vraket var også godt synlig over vann flere år senere. En forurenser kan etter statens syn ikke fri seg fra sin tiltaksplikt ved å misligholde plikten tilstrekkelig lenge» skriver regjeringsadvokaten i sitt sluttinnlegg.

- Kan ikke forlate uten å rydde opp
Ti dager er satt av til sivilsaken i Oslo tingrett. Ordfører i Fedje håper at saken er starten på siste kapittel i Server-forliset, og at vraket til slutt blir fjernet.

- Man kan ikke bare forlate et vrak uten å rydde opp. Det er klart at dette er forsøpling og slik kan vi ikke ha det, sier hun.

Det er usikkert når det faller dom i saken.

KRANGLER OM SKIPSVRAK: Mens baugen til havaristen MS «Server» ble tauet til land og losset for 200 tonn olje etter forliset i januar 2007, ble akterenden liggende igjen utenfor Hellisøy fyr. Nå vil staten at de som var ansvarlige for skipet også skal fjerne resten av vraket. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.