RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

- Man steiner ikke gamle damer

Sist oppdatert:
Ikke så mye som smågrus ble kastet da Kim Friele (75) sto klar til å bli steinet på Youngstorget i Oslo onsdag ettermiddag.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Forfatter og homoaktivist Kim Friele utfordret Mohyeldeen Mohammad til å steine henne onsdag klokken 14 på Youngstorget i Oslo. Bakgrunnen er Mohammads uttalelse til Klassekampen om at homofile fortjener dødsstraff.

I sin tale til de cirka 50 fremmøtte forklarte hun hvorfor hun stilte sin egen kropp til disposisjon.

Se video av hele appellen nederst i artikkelen.

- Det tok fyr i hele kroppen da jeg leste ytringene i Klassekampen. Jeg tenkte: Ok, det er greit! Da skal jeg sjekke om han bare har det i kjeften, eller om han vil møte meg.

Les også:- Det tok fyr i meg

Det ville han ikke. Mohammad møtte ikke opp. Ei heller andre med stein i hånden. Friele kom fra markeringen helskinnet.

- Trodde du på noe tidspunkt at noen ville møte opp med stein?

- Hehe. Nei, det trodde jeg ikke. Man steiner ikke gamle damer, sier Friele til Nettavisen.

Oppfordrer til vold
75-åringen er tydelig opprørt i sin appell til publikum.

- Vi har både ytringsfrihet og religionsfrihet her til lands, men dette er å oppfordre til straffbare handlinger - oppfordring til å bruke vold, sa hun.

GUNNAR STAVRUM:Er man født homofil?

- Kristenfundamentalistiske, koranentroende eller fascistiske-politiske for den saks skyld uskadeliggjøres ikke engang for alle, om vi steiner hverandre aldri så mye.

- Hva vil skje videre nå?

Friele er ikke i tvil. Nå må det jobbes hardt. Hun mener det er viktig å ha slike markeringer fra tid til annen. At det er viktig å belyse temaet hets med jevne mellomrom. Dette for å unngå at ekstreme ytringer tillates i fremtiden.

- Nå må det skapes møteplasser for alle minoritetsgrupper. Derfor har vi kalt markeringen Aksjon Knutepunkt, sier hun til Nettavisen.

- Hvorfor valgte du å utfordre Mohammad?

- Fordi han (Mohammad) lever i en verden hvor det ikke finnes grenser. Vel, her i Norge så finnes de!, understreker 75-åringen.

- Jeg er homofil muslim
Kaltham Alexander Lie (48) er kjent for å være den første muslimen som har stått offentlig fram som homofil i Norge. Lie var til stede under markeringen med en plakat hvor det sto skrevet:

«Jeg er homofil muslim. Nei til islamske og religiøse holdninger!!! Menneskerettigheter over alt annet på jord!»

- Hva tenker du om Frieles appell?

- Den var fantastisk, men ikke så veldig politisk, sier Lie til Nettavisen.

- Religion er en stor trussel og står i veien.

Kim Frieles venninne Inge Ås har lagt merke til Lies tilstedeværelse.

- Det er flott at en homofil muslim er til stede, og attpåtil kaster gule roser foran føttene på Friele. Han står her kanskje alene i dag, men jeg er sikker på at det er mange muslimer som egentlig vil stå her, sier Ås til Nettavisen.

- Hvorfor kastet du gule roser Lie?

- Det er snart påske, og jeg tenkte at det ville være en fin symbolsk handling å utføre.

Kim Friele ble steinet
75-åringen har hatt en travel onsdag. Allerede klokken halv elleve sto Martin fra Gaysir utenfor hennes families bolig. Siden da fotfulgte han Friele.

- Min gode venn Martin fikk til og med være med helt inn på tannlegekontoret før jeg skulle til Youngstorget, forteller Friele.

Etter å ha orientert tannlegen om hva det dreide seg om fikk Martin være med inn på undersøkelsen. Gaysirjournalisten tok bilder under hele oppholdet.

- Plutselig sa tannlegen: Fotograf! Nå må du være oppmerksom, for nå foregår den første steiningen, flirer Friele i sin appell.

Se hele appellen til Kim Friele i disse to filmene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere