*Nettavisen* Nyheter.

- Man steiner ikke gamle damer

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

Ikke så mye som smågrus ble kastet da Kim Friele (75) sto klar til å bli steinet på Youngstorget i Oslo onsdag ettermiddag.

17.03.10 16:46

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Forfatter og homoaktivist Kim Friele utfordret Mohyeldeen Mohammad til å steine henne onsdag klokken 14 på Youngstorget i Oslo. Bakgrunnen er Mohammads uttalelse til Klassekampen om at homofile fortjener dødsstraff.

I sin tale til de cirka 50 fremmøtte forklarte hun hvorfor hun stilte sin egen kropp til disposisjon.

Se video av hele appellen nederst i artikkelen.

- Det tok fyr i hele kroppen da jeg leste ytringene i Klassekampen. Jeg tenkte: Ok, det er greit! Da skal jeg sjekke om han bare har det i kjeften, eller om han vil møte meg.

Les også:- Det tok fyr i meg

Det ville han ikke. Mohammad møtte ikke opp. Ei heller andre med stein i hånden. Friele kom fra markeringen helskinnet.

- Trodde du på noe tidspunkt at noen ville møte opp med stein?

- Hehe. Nei, det trodde jeg ikke. Man steiner ikke gamle damer, sier Friele til Nettavisen.

Oppfordrer til vold
75-åringen er tydelig opprørt i sin appell til publikum.

- Vi har både ytringsfrihet og religionsfrihet her til lands, men dette er å oppfordre til straffbare handlinger - oppfordring til å bruke vold, sa hun.

GUNNAR STAVRUM:Er man født homofil?

- Kristenfundamentalistiske, koranentroende eller fascistiske-politiske for den saks skyld uskadeliggjøres ikke engang for alle, om vi steiner hverandre aldri så mye.

- Hva vil skje videre nå?

Friele er ikke i tvil. Nå må det jobbes hardt. Hun mener det er viktig å ha slike markeringer fra tid til annen. At det er viktig å belyse temaet hets med jevne mellomrom. Dette for å unngå at ekstreme ytringer tillates i fremtiden.

- Nå må det skapes møteplasser for alle minoritetsgrupper. Derfor har vi kalt markeringen Aksjon Knutepunkt, sier hun til Nettavisen.

- Hvorfor valgte du å utfordre Mohammad?

- Fordi han (Mohammad) lever i en verden hvor det ikke finnes grenser. Vel, her i Norge så finnes de!, understreker 75-åringen.

- Jeg er homofil muslim
Kaltham Alexander Lie (48) er kjent for å være den første muslimen som har stått offentlig fram som homofil i Norge. Lie var til stede under markeringen med en plakat hvor det sto skrevet:

«Jeg er homofil muslim. Nei til islamske og religiøse holdninger!!! Menneskerettigheter over alt annet på jord!»

- Hva tenker du om Frieles appell?

- Den var fantastisk, men ikke så veldig politisk, sier Lie til Nettavisen.

- Religion er en stor trussel og står i veien.

Kim Frieles venninne Inge Ås har lagt merke til Lies tilstedeværelse.

- Det er flott at en homofil muslim er til stede, og attpåtil kaster gule roser foran føttene på Friele. Han står her kanskje alene i dag, men jeg er sikker på at det er mange muslimer som egentlig vil stå her, sier Ås til Nettavisen.

- Hvorfor kastet du gule roser Lie?

- Det er snart påske, og jeg tenkte at det ville være en fin symbolsk handling å utføre.

Kim Friele ble steinet
75-åringen har hatt en travel onsdag. Allerede klokken halv elleve sto Martin fra Gaysir utenfor hennes families bolig. Siden da fotfulgte han Friele.

- Min gode venn Martin fikk til og med være med helt inn på tannlegekontoret før jeg skulle til Youngstorget, forteller Friele.

Etter å ha orientert tannlegen om hva det dreide seg om fikk Martin være med inn på undersøkelsen. Gaysirjournalisten tok bilder under hele oppholdet.

- Plutselig sa tannlegen: Fotograf! Nå må du være oppmerksom, for nå foregår den første steiningen, flirer Friele i sin appell.

Se hele appellen til Kim Friele i disse to filmene.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.