- Man tisser jo på seg flere ganger om dagen

Foto: Helle Nilsen (Side2)

Henriette Steenstrup (39) har skrevet bok om det å være mamma.

(SIDE2): «En humoristisk mammabok fri for ammeråd og oppskrifter» står det på omslaget. Den heter «Verdens beste mamma - NOT» og komiker Henriette Steenstrup valgte akkurat den tittelen fordi hun mener mange av oss bør være fornøyd med å være en ok mamma, istedenfor å sette seg et såpass umulig mål som å prøve å være verdens beste mamma.

- For ungene mine er jeg jo, utrolig nok, verdens beste mamma, ler hun.

Henriette Steenstrup er skuespiller og komiker. Du kjenner henne kanskje fra serien «Nårje» og «Torsdag kveld fra Nydalen» men hun har også vært med i filmer som «Budbringeren» «Mors Elling» og «Gymnaslærer Pedersen» «Få meg på for faen» og «Som du ser meg» Dessuten er hun aktuell med «Lillyhammer 2»

Akkurat nå filmer hun en ny komiserie for TV 2.

- Det går galt for alle
- Jeg er fornøyd med å være en ok mamma.

Henriette mener vi ikke må sette så strenge krav til oss selv og med den nye boka si ønsker hun ikke å sende sleivspark til såkalte «perfekte cupcake-mammaer» som blogger om interiør på barnerommet og lager bursdagskaker i eliteklassen.

- Vi er bare forskjellige, og det er lov å blogge om mammatilværelsen. Det er jo ikke bare en måte å være mamma på. Jeg tror vi alle har godt av å være mer rause i rom, det går jo selvsagt galt for cupcake-mammaer også. Det går galt for alle innimellom.

Steenstrup har selv to barn på 2 og 6 år og med to skuespillere til foreldre går ikke kabalen alltid opp.

- Heldigvis har vi besteforeldre som stiller opp. Akkurat nå filmer mannen min utenlands og jeg er også opptatt på teateret så nå er mormor uvurderlig.

Før Henriette fikk barn trodde hun at hun skulle få et par nye egenskaper sammen med morsrollen.

- Som for eksempel tålmodighet. Jeg trodde jeg skulle bli grensesettende og tydelig! Men fortsatt er jeg både utålmodig og konfliktsky.

- Det er ikke jeg som hjelper til med leksene hjemme, for å si det sånn!

- Det å være tydelig og streng klarer jeg ikke alltid heller, plutselig har jeg satt på Postmann Pat IGJEN, selv om jeg først sa nei.

På enkelte områder er hun allikevel forholdsvis klar.

- Datteren min får ikke hull i ørene før hun er 12 år for eksempel og de får ikke lov å spise godterier i hverdagen. Også er jeg en ryddig type som smører matpakkene dagen før og er nok også en ganske overbeskyttende mor. Men det er i hvert fall ingen tvil om at ungene mine vet at jeg elsker dem over alt i verden. Det kan de rett og slett ikke tvile på.

Foto: Helle Nilsen (Side2)

Selv leste hun mye om det å bli mamma før hun ble det selv.

- Jeg leste masse da jeg var gravid - og gjør det egentlig fortsatt. Det er jo en forskjell på hvordan man tror det blir og hvordan det er, selvfølgelig. Man må jo egentlig bare le av alt som går galt. Selv om man opplever at forventningene er høye så er det motstand i livet for oss alle, og det er jo bare fint.

Da hun gikk gravid sist fikk hun to beskjeder fra fastlegen sin; Du må trene og du må ikke lese på nettet.

- Disse tingene hadde han fått beskjed om å si, hilsen Helsemyndighetene, sa han.

- Og kanskje er det ikke et så dumt råd. For når man leser at «Babybjørn» er direkte farlig for babyen og at man MÅ ha bæreslynge for at babyen skal få mest mulig nærkontakt med mor eller far, kan man jo bli helt tussete. I Norge er vi nok vel strenge med rådene, innenfor mammasfæren. Både når det kommer til amming og dette med hjemmelaget mat. Det går jo helt fint med alle som har fått glass fra butikk og morsmelkerstatning, også.

- Egne våtservietter?
Henriette begynte med hjemmelaget puré, men gikk fort over til å kjøpe den ferdig på butikken.

- Jeg sto klar med stavmikseren, men så fant jeg ut at det tok for lang tid, de spiste heller ikke det jeg laget og likte bedre det på glass. Så da ble det industrifremstilt puré på begge barna og det har gått veldig fint. De har ingen mangelsykdommer noen av dem.

- Jeg leste forresten at det nå gikk an å lage sine egne våtservietter! Hjelpe meg, det skal ikke være mulig, ler hun.

Å være gravid er et annet kapittel Henriette tar for seg i boka si.

- Det er akkurat som man er fritt vilt som gravid. Og det er en del ting man faktisk IKKE skal si til gravide. Også er det en del ting man kan si til gravide.

Slik oppsummerer Henriette det i boka si:

TRE TING MAN FÅR LOV Å SI TIL GRAVIDE:

1. Så fin du er på håret
2. Hva tror du om valget i høst da?
3. Det var da pokker til spretten rumpe du fikk i den buksa

- Det man ikke trenger å kommentere er selvsagt utseendet. Alle gravide vet godt hvordan de ser ut selv, man er ganske bevisst kroppen sin og kommentarer om mage og kropp kan fort bli sårende, både den ene og den andre veien. Og for guds skyld, ikke si: NYT graviditeten, de fleste tisser på seg flere ganger om dagen, får pigmentflekker i hele ansiktet, er kvalme, har vondt i ryggen og er hoven i beina. Jeg kjenner bare en person som syns det var helt nydelig å være gravid. Det er jo rett og slett bare en jobb som må gjøres. Det er hardcore å være gravid.

Henriette Steenstrup mener det holder å være en hverdagshelt og at det ikke er et fasitsvar på det å være en god mamma.

- Jeg vil være en mamma som er glad i meg selv og hverdagen er jo full av fiaskoer man bare må le av. kanskje lett for meg å si, som er komiker. Jeg kan jo bruke det til noe, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Henriette Steenstrup

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag