RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

- «Månelandingen» må ikke skje på Mongstad

Sist oppdatert:
Frp ber regjeringen finne et annet sted enn Mongstad å foreta sin «månelanding» etter nok en utsettelse.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) bekrefter at den mye omtalte «månelandingen», prosjektet med CO2-rensing på Mongstad, utsettes. Årsaken er usikkerheten knyttet til aminteknologien. Frykten for at CO2-fangsten vil bety utslipp av kreftfremkallende aminer gjør at Statoil vil ta seg bedre tid til teknologivalget.

Utsatt til 2016
Nå heter det at «senest i 2016» vil man kunne ta en investeringsbeslutningen.

Til NRK sier statsråden at han ønsker mindre fokus på datoer og mer på det instrumentelle, men at regjeringen fortsatt har kontroll.

- Mongstad-prosjektet skal gjennomføres, sier han til kanalen.

- Se på andre alternativer
Fremskrittspartiets Kjetil Solvik Olsen ber Riis-Johansen glemme Mongstad og Statoil og la noen andre ta seg av månelandingen.

- Se på andre alternativer. Dette må ikke skje på Mongstad, sier Solvik Olsen til NRK.

Han peker på at opposisjonen uttrykte bekymring for kreftfremkallende aminer i 2009 da testsenteret ble vedtatt og at han fryktet at det her ville bli brukt mye penger på noe som aldri ble noe av.

Helserisiko skal avklares

Her er pressemeldingen Olje- og energidepartementet sendte ut mandag:

Det er behov for økt kunnskap om eventuelle effekter på helse og miljø ved bruk av aminteknologi. Regjeringen ønsker derfor å vurdere flere teknologier i arbeidet med realiseringen av fullskala CO2-håndtering på Mongstad. Som regjeringen tidligere har varslet i statsbudsjettet for 2011, vil det bli fremmet en sak til Stortinget om det videre arbeidet på fullskalaprosjektet.

Dette innebærer at regjeringen vil foreslå først å gjennomføre teknologikvalifisering hvor det åpnes for flere teknologier, for deretter å prosjektere selve CO2-fangsanlegget på Mongstad. Dette gjør at man vil kunne ta en investeringsbeslutning senest i 2016. Til grunn for det ligger at Statoil anslår at arbeidet med teknologikvalifisering og valg av teknologi vil ta inntil tre år. Det påfølgende prosjekteringsarbeidet anslås til to år.

Dersom man lykkes med å kvalifisere minst en teknologi før det er gått tre år, så skal spørsmålet om teknologivalg tas opp umiddelbart. Dette sikrer en bredere inngang og en hurtigst mulig realisering av fullskala CO2-fangst på Mongstad. Regjeringen vil om kort tid fremme en stortingsmelding med en bred gjennomgang av arbeidet med fullskala CO2-håndtering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere