RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FEIL STOL: Ikke alle ender med den utdannelsen eller jobben de kunne - eller burde - ha.
FEIL STOL: Ikke alle ender med den utdannelsen eller jobben de kunne - eller burde - ha. (Thinkstock)

- Mange ender opp med tilfeldige valg

Sist oppdatert:
Karriereveileder skulle ønske folk kunne bruke mer tid på å tenke gjennom utdanningsvalg. Få rådene her.

(SIDE2:) Nå er det høysesong for utdanningstips og karriereveiledning.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Jobber dobbelt så mye
15. april er en viktig dato for de som tenker på studier og utdanning. Da er det nemlig ordinær søknadsfrist for studier som søkes gjennom Samordna opptak.

Men slett ikke alle vet hva de skal søke på og mange ender opp med tilfeldige valg som de angrer på i ettertid.

En av de som merker dette godt er karriereveilederen Mette Manus. Hun har 20 års erfaring i å veilede unge og voksne i deres karrierevalg og rådgiveren kan fortelle at de tre månedene før søknadsfristen er hektiske.

– Jeg jobber dobbelt så mye nå enn hva jeg gjør resten av året og mange er i tvil om hva de skal bli her i livet, sier Mette Manus til Side2.

Ett tips fra karriereveilederen er å være tidlig ute med å tenke på hva du kunne ønske deg å studere. Bruk hele året på å gå igjennom tankene og muligheter, ikke bare disse tre månedene før du skal søke.

– Mange ender opp med å søke på utdanning de tror de kommer inn på, eller de følger søsken eller venner, i stedet for å tenke over hva man egentlig har lyst til. Det blir mye press. Dermed kan man fort bli misfornøyd, miste selvtillit, og etter hvert vil man begynne å slite mer og mer med studiet man har begynt på, forklarer Mette Manus.

Karriereveilederens beste tips når du skal velge utdanning:

Det du liker å gjøre, gjør du best. Prøv derfor først å finne ett eller flere yrkesområdet som du tror du vil trives med.

Still deg disse spørsmålene før du velger yrkesretning:

– Hva gjør du i fritiden?

– Hvilke fag liker/likte du best på skolen?

– Kan hobbyen din ble ditt framtidige yrke?

– Liker du å bruke hendene, hodet eller begge deler?

– Kan du tenke deg en kort eller lang utdannelse?

– Vil du tenke deg å jobbe med mennesker eller maskiner?

– Hvordan tror du det vil være å sitte på et kontor hele dagen?

– Finnes det en jobb der du kan gjøre det du liker best?

– Hva med studier i utlandet?

INTERESSER: Velg etter interesse og drømmer, men velg også med hodet. Det du er interessert i, vil du gjøre best, men du skal også få en jobb etter endt utdanning, så se om drømmen er realistisk.

IKKE GI OPP: Mist ikke motet om karakterkravet er høyt. Det finnes alltid muligheter til å slippe inn andre veier.

KONTAKT SKOLENE: Ta kontakt med de skolene du synes ser mest interessante ut. Studer undervisningsplanene. Alle skoler har informative sider om undervisningsopplegget på Internett. Avlegg skolene et besøk dersom det lar seg gjøre. Snakk med studentene og kanskje studieveileder.

SØK OBJEKTIVE RÅD: Søk råd utenfor familien. Ofte vil foreldre og også venner påvirke bevisst eller ubevisst etter egne interesser. Rådgiver ved skolen din, NAV eller annen yrkesveileder kan hjelpe deg.

KLARE MÅL: Vær klar over hvilke mål du vil sette deg og hvilke forventninger du har i forhold til økonomi, familie og yrke. Disse tre faktorene griper sterkt inn i hverandre.

DET ER LOV Å SNU: Det er bedre å snu i tide enn å fullføre en utdanning som egentlig ikke passer for deg. Flere og flere hopper av studiene, og det er tøft med tanke på studielånet, og ikke minst selvtilliten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere