*Nettavisen* Nyheter.

- Mange kaller meg gal

Svenske Tomas Olsson hadde et stort mål for 2006. Å stå på toppen av Mount Everest for deretter å kjøre ski ned nordsiden.

18.05.06 11:11

- Mange kaller meg gal, de tror jeg kaster meg inn i livsfarlige situasjoner, men sånn er ikke virkeligheten. Mine eventyr handler om 99 prosent forberedelser og 1 prosent risiko, skrev Tomas Olsson på sin hjemmeside før avreise.

Sammen med Tormod Granheim hadde 30-åringen trent lenge før skistuntet på Everest.

- Det optimale målet, som er planlagt våren 2006, er å stå på toppen av Everest for så å spenne på seg skiene og bli først i verden på ski ned Everests bratte nordside, skrev svensken.

Nå har 30-åringen fra Kristinehamn mest sannsynlig falt rett i døden.

UD på saken
- Vi vet ikke mer i øyeblikket. Vi håper på å ha litt mer informasjon om redningsaksjonen i ettermiddag. Svensk UD har kontaktet ambassaden i Peking, forteller Olssons pressekontakt, Mats Lennartson, til TV 2 Nettavisen torsdag morgen.

- Vi har koblet inn ambassaden i Peking som igjen har kontaktet kinesiske myndigheter og britiske myndigheter for assistanse. Det er nemlig en britisk ekspedisjon som befinner seg på nordsiden av Everest akkurat nå, like i nærheten av der Tomas falt. Vi har også kommet i kontakt med de som organiserer sherpaene i området og vi håper å få hjelp fra våre kontakter så fort som mulig, forteller Åsa Arvidsson hos svensk UD til TV 2 Nettavisen.

30-årige Olsson som nå er savnet er født i Kristinehamn og oppvokst i Borås. Etter å ha fullført sivilingeniørstudiene i Linköping flyttet han til Chamonix for å dyrke sin store lidenskap, ekstremsport.

Akkurat som sin Tormod bor Tomas Olsson i Chamonix i Frankrike der han livnærer seg som skikjører. Han bor sammen med franske Vivi.

Første svenske
Sommeren 2005 syklet Tomas Olsson alene fra Stockholm til Chamonix, klatret opp Mont Blanc (4810 meter) før han satte seg på sykkelsetet igjen og tråkket tilbake til Sverige. 39 dager brukte hardhausen på den noe spesielle turen.

Med ski på føttene har Olsson kjørt ski fra toppen av Aconcagua (6960 meter) i Argentina, Peak Lenin (7134 meter) i Kirgizistan, Muztagh Ata (7546 meter) og Kuksay Park i Kina og Cho Oyu (8201 meter) i Tibet.

Olsson ble også første svenske som har kjørte ned fra den 50-60 grader bratte nordsiden på Aiguille du Midi i Chamonix. De fleste av skistuntene har han gjenomført sammen med Tormod Granheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.