RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange tiggere tjener mer enn lærere, sykepleiere og politifolk

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen mener det er feil å fremstille tiggere som fattige.
Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen mener det er feil å fremstille tiggere som fattige. Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Statsadvokatene i Hordaland vil ha totalforbud mot tigging. De mener det er feil å fremstille tiggere som fattige.

– Mange av dem tjener vesentlig bedre enn sykepleiere, politifolk og lærere i hjemlandet, fastslår førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen skriver Bergensavisen.

Det får SVs toppolitiker i Bergen Oddny Miljeteig til å se rødt:

- Statsadvokaten må roe seg ned og holde seg for god til å bagatellisere fattigdom og undertrykking av romfolk, sier Miljeteig til BA.

- Regulering ikke nok

Sammen med kollega Rudolf Christoffersen har Stolt-Nielsen avgitt en høringsuttalelse til forslaget om å endre politiloven for å regulere tigging og pengeinnsamling på offentlig sted.

Hordaland statsadvokatembeter er positiv til den foreslåtte lovendringen, men mener det ikke er nok.

Et totalforbud mot tigging vil gjøre det lettere for politiet å forebygge og straffe utnyttelse av barn og ressurssvake mennesker til tigging, ifølge påtalemyndigheten i Hordaland.

Den foreslåtte lovendringen skal gjøre det enklere å registrere hvem som driver med pengeinnsamling og omfanget av dette.

Tigging er et kjent innslag i bybildet i Bergen - spesielt vår og sommerstid. Statsadvokatene i Hordaland ønsker totalforbud.


Ifølge statsadvokatene er ikke det her de største utfordringene ligger.

Europol slår fast at et økende problem er at barn og ressurssvake mennesker utnyttes til tigging i Europa. Land hvor tigging er tillatt er derfor attraktive for slik virksomhet.

Sendte to. mill hjem

Påtalemyndigheten trekker frem en dom fra Bergen tingrett i juni i 2012- den eneste som er avsagt i Norge for utnyttelse av barn til blant annet tigging.

En 13 år gammel jente ble i 2008 og 2009 innbrakt over 30 ganger av politiet på grunn av tigging/ordensforstyrrelser og vinningskriminalitet.

Hver gang ble jentene levert tilbake av politi og barnevern til de personene som senere ble dømt for å ha utnyttet henne.

De siktede sendte over 800 000 kroner til Romania. I tillegg til tre andre nære familiemedlemmer som ikke ble pågrepet i saken, utgjorde totalbeløpet nærmere to millioner kroner i løpet av to år.

Store deler av pengebeløpene stammet fra barnas tigging og salg av falske gullringer.

Snittlønn på 35.000 i Romania

I Romania er gjennomsnittlig årslønn 35.000 kroner.

«Å gjennomgående fremstille rumenske tiggere som fattige er derfor svært upresist. Mange rumenske statsborgere tjener vesentlig bedre på tigging og gateartisteri i Norge enn for eksempel lærere, sykepleiere eller polititjenestemenn gjør i hjemlandet», skriver statsadvokatene i høringsuttalelsen.

SVs Oddny Miljeteig reagerer på uttalelsen. Hun mener politi og påtalemyndighet må være varsomme med hva de legger til grunn som argumentasjon for et tiggerforbud.

SVs Oddny Miljeteig reagerer på statsadvokatenes argumentasjon for å innføre tiggerforbud.


Hun understreker at det fins mer enn nok lovgivning for å dømme folk for barnearbeid. Samtidig påpeker hun at romfolk er en svært undertrykket og diskriminert folkegruppe i Romania og i nabolandene.

– Det er en undertrykking som går på livet løs. Statsadvokatene må tåle å vite at det fins sosial nød og undertrykking som får folk til å reise gjennom halve Europa for å sitte og tigge på gaten. Det sier alt, fremholder Miljeteig.

Verken Stolt-Nilesen eller Christoffersen som har forfattet høringsuttalelsen for statsadvokatembetet har vært tilgjengelig for kommentar onsdag formiddag.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere