*Nettavisen* Nyheter.

- Mange vil helst bare glemme hele episoden

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Møt Henriette - som tar imot alle de voldtatte kvinnene.

03.10.11 16:08

Det siste året har vært preget av en rekke grove overfallsvoldtekter i hovedstaden. Tall fra Oslo politidistrikt viser at også andre type voldtekter øker kraftig. Hittil i år har det blitt anmeldt 131 voldtekter i Oslo.

Store mørketall
Seksjonslege Henriette Myhre Waitz ved overgrepsmottaket i Oslo opplyser til Nettavisen at de hittil i år har mottatt 324 henvendelser.

- Mørketallene er store. Sannsynligvis søker mellom 10 – 15 prosent av de som utsettes for voldtekt helsehjelp, langt færre anmelder forholdet. Det er vanskelig å si noe konkret om hvorfor så få anmelder voldtekter, men det kan nok skyldes redsel for represalier. De høye mørketallene og det at så få søker helsehjelp kan skyldes at man har opplevd noe som føles personlig og krenkende. Mange vil helst bare glemme hele episoden, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Viktig å anmelde
Prosjektleder Cecilie Lilaas-Skari i Kripos sin voldtektsgruppe håper flere velger å anmelde voldtekter fremover.

- Overgrepsmottaket i Oslo er et godt tiltak. Likevel er det viktig å anmelde voldtekter. Dette kan bidra til at flere gjerningsmenn straffes og at det ikke begås nye voldtekter, sier hun.

Lilaas-Skari mener Oslo har en betydelig utfordring som hovedstad.

- Oslo er Norges største by, noe som også fører til at utfordringene på dette området blir tilsvarende store. Vi ønsker derfor å ha et godt samarbeid med overgrepssentre og støttegrupper, slik at vi kan få mest mulig informasjon på dette området, sier hun.

Flest i helgene
I fjor hadde overgrepsmottaket 371 henvendelser totalt. Ifølge Myhre Waitz vil 2011-tallene ligge høyere.

- Vi har aldri ligget så høyt som vi gjør i nå september. Det er vanskelig å si om dette skyldes at flere vet om oss eller om det er en reell økning i forhold til antall voldtekter, sier hun.

- Når er det flest oppsøker dere?

- Vi har noe mer henvendelser i helgene, men det kommer også en jevn strøm hele uken . Vi har ikke nøyaktig tallfestet når overgrepene skjer, men vi har inntrykk av at det er noe opphopning i helgene. 80 prosent kommer første uken, men det kan godt hende at det da har gått flere dager siden de ble utsatt for overgrep, sier hun.

Aldersgruppen som oppsøker mottaket er fra 14 år og oppover. Myhre Waitz understreker at alle grupper er like viktige, likevel etterlyser hun mer informasjon blant ungdom.

- Det kan nok være enkelte ungdommer som selv ikke forstår at de har en grensekrenkende atferd, sier hun.

Få menn
Myhre Waitz forteller at mørketallene blant menn er svært høye.

- Det kan være ekstra vanskelig for en mann å søke hjelp etter å ha blitt utsatt for overgrep, det er oftest fokus på kvinner når overgrep tematiseres og enkelte menn har fortalt oss at de trodde at overgrepsmottaket kun var for kvinner, sier hun.

3234107,3228991,3204048

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag