RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Foto (Faksimile)

- Mann døde nesten av potensmiddel

Sist oppdatert:
- Han holdt på å dø av pillene. Nå advarer Mattilsynet.

Mattilsynet og Legemiddelverket advarer mot å kjøpe kosttilskuddet Power Tabs som utgir seg for å være et «naturlig» potensmiddel.

Produktet er tilsatt ulovlige legemidler og kan derfor ha alvorlige bivirkninger. Spesielt pasienter med hjertesykdom er utsatt.

Har du informasjon om saken? Mail oss gjerne på vaktsjef@nettavisen.no

- Vi har fått melding om en mann ble dødssyk og måtte ha behandling på legevakten etter å ha brukt produktet, sier hjertespesialist og avdelingsoverlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Nettavisen.

Den syke mannen kjøpte pillene i en butikk, og er nå på bedringens vei, får Nettavisen opplyst.

- Dette er ikke det eneste produktet som selges over nettet, og som myndighet har vi ikke mulighet til å stanse det fullt og helt. Derfor er denne advarselen så viktig, sier Madsen til Nettavisen.

Mattilsynet ser svært alvorlig på saken og har nedlagt omsetningsforbud for produktene Power-tabs 2-pak, Power-tabs 20 capsules, Power-strips og Desire 2-pk.

- Legemiddel
- Hvorfor er dette produktet få farlig?

- Disse kosttilskuddene kan inneholde legemiddelstoffer i relativt store mengder uten at dette fremgår av merkingen. I stedet markedsføres de som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler. Folk som tar disse kosttilskuddene villedes og settes i fare, sier Aina Svenneby ved regionkontoret for Oslo, Akershus og Østfold.

Butikken som solgte pillene sier de er svært populære fordi de gir rask effekt.

- Produktet innholder urter som kan gi bivirkninger og er derfor klassifisert som legemiddel. I tilegg har vi sterk mistanke om at de innholder ulovlige legemidler, siden det reklameres med effekt innen en time, forteller Madsen.

Risikabelt
Legemiddelmyndigheten i Østerrike analyserte piller med navnet «POWERtabs» i november i år og rapporterte om store mengder av legemidlet Sildenafil.

- Vi tror at dette er det samme produktet. Sildenafil er det samme virkestoffet som brukes i Viagra. Her vet forbrukeren altså ikke hva han får i seg eller i hvilken dose. Nitroglyserin og Sildenafil brukt samtidig kan være svært farlig for hjertepasienter, forteller Madsen.

Klare råd
Legemiddelverkets råd i denne saken er krystallklare.

– Ikke kjøp potensmidler på nettet. Man vet aldri hva de innholder. Trenger du potensmidler, så oppsøk legen din. Har du Power Tabs, kast dem eller returner dem til butikken der du kjøpte dem, oppfordrer Madsen.

Mattilsynet som først fikk melding om saken har forbudt butikken å selge Power Tabs, men vet at produktet blant annet omsettes via internett.

- Erfaringsmessig er det også mange lignende produkter i omløp, og vi vil derfor advare forbrukerne og be dem være kritiske når de handler denne typen kosttilskudd uansett om det er i butikk, på postordre eller på nett, sier Svenneby i Mattilsynet.

Mattilsynet sier at så lenge produktet selges på Internett, er det vanskelig å få stoppet all salg av det.

Har du tips om saken? Mail oss på vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere