*Nettavisen* Nyheter.

- Mannen er i ferd med å bli utryddet

Snart blir det ikke kjønnskvotering i styrerom eller lik lønn for likt arbeid en aktuell politisk sak. Ifølge britiske forskere er mannen i ferd med å bli utryddet.

03.11.03 11:25

Mannens eget kromosom, Y-kromosenet, er i ferd med å bli utryddet skal vi tro britiske forskere. Samfunnet, utviklingen av kjønnet og genets egen mutasjon fører til at menn snart er en saga blott.

- Om vi ikke gjør noe med situasjonen i dag, eller reproduserer annerledes enn det vi gjør i dag, vil menneskeheten bli utryddet sier forsker Bryan Sykes til magasinet Jack.

Ifølge ham har Y-kromosomet i dag kun 27 gener igjen, og det startet med over 1000.

Vi er alle kvinner

I utgangspunktet er vi alle kvinner, sju uker ute i svangerskapet forandrer noen foster seg med XY-kromosomstruktur og blir gutter. I de fleste livsformer, deriblant kvinner, så er kromosoner parret sammen to og to. Hos menn er det ikke slik, og genetisk sett lærer ikke Y-kromosonet seg noe fra generasjon til generasjon.

- Y-kromosonet er veldig lite i forhold til X-kromosomet fordi det har mistet så mange gener, sier Sykes, ting faller av Y-kromosonet konstant.

Dumme også

Problemet er også at menn samtidig som at genene blir dårlige også gjør mange dumme ting. Det er mye sjeldnere at en mann går til lege når han er syk, og følelser undertrykkes som oftest i stedet for at de kommer til overflaten. Stadig flere menn begår selvmord, og flere havner i ulykker.

- Det har vært mange utryddelser i vår historie fordi et kromoson er blitt borte, sier Sykes, og fordi mannen stadig vekk blir svakere er det mer og mer sannsynlig at det kan skje med menneskeheten også.

Et spørsmål om tid

Likevel er det hele et spørsmål om tid. De fleste forskere er enige om at det vil ta mange tusener av år, kanskje millioner før mannen er utryddet. Samtidig mener Sykes at dagens verden fører til at det kan skje mutasjoner som fører til en stadig mer passiv mann:

- Det skjer en komplett forandring av kjønnene slik vi historisk har kjent dem, sier Sykes.

Og det er enda flere nyheter som gjør mannens dager talte. Spermkvaliteten verden over blir stadig dårligere, kvinners sanser er sterkere enn mannens og det er stadig mer vanlig at kvinner har sex med kvinner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.