RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- Jeg har reist rundt i hele Norge. Blant de ulike tiltakene på å integrere, mener jeg Teatime fungerer best, sier den norsk-somaliske forfatteren med pseudonymet Amal Aden.
- Jeg har reist rundt i hele Norge. Blant de ulike tiltakene på å integrere, mener jeg Teatime fungerer best, sier den norsk-somaliske forfatteren med pseudonymet Amal Aden. Foto: Karoline Marie Aursland (Ringerikes Blad)

- Mannen som voldtok henne går fri

Sist oppdatert:
Forfatter Amal Aden tar et oppgjør men Norge som lar dømte voldtektsmenn gå fri mens deres ofre må leve i frykt.

I et leserinnlegg i Aftenposten forteller forfatter Amal Aden om en venninne som lever i frykt for sin overgriper.

«Hun er opprinnelig fra Somalia og har hatt voldsalarm en stund etter at hun anmeldte en voldtekt. Mannen som voldtok henne er nå dømt til flere års fengsel, men venter på soning».

«I påvente av soning går voldtektsmannen fri. Kvinnen gråter og er redd . Hun forstår ikke hvordan mannen som har voldtatt henne kan gå fri. Hun er redd og tør ikke levere barna i barnehagen, hun er redd hun skal møte voldtektsmannen. Hun er redd han eller hans venner skal skade henne eller barna» skriver Aden.

Amal Aden har selv blitt truet på livet og lever selv med voldsalarm, skjult identitet og politibeskyttelse etter å ha gitt ut flere bøker som retter et kritisk søkelys på hvordan minoritetskvinner har det i Norge, og problemer i det norsk-somaliske miljøet.

Amal Adens bibliografi:

«Se oss - bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne» forteller hvordan sosiale skikker undertrykker innvandrerkvinner.

«Det skal merkes at de gråter» handler om livet til minoritetskvinner i Norge. Boka stiller spørsmål med hvordan minoritetsgutter og jenter skal få like muligheter i Norge.

«ABC i integrering» om hvordan man integreres i det norske samfunnet.

«Min drøm om frihet» er en selvbiografisk historie om jenta som startet livet i borgerkrigsherjede Somalia og endte opp i Norge.

«Morgen i Jenin» handler om to brødre hvor den ene vokser opp i en palestinsk familie mens den andre vokser opp i en jødisk familie.

Kilde: Aschehoug

«Beveger seg fritt»
I 2010 mottok hun Zola-prisen for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Prisen tildeles «personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge».

I leserinnlegget forteller at hun har ligget lavt den siste tiden for å ikke å provosere mulige overgripere. I Aftenposten skriver hun at hun ikke lenger kan være stum.

«Voldelige menn beveger seg fritt rundt mens de venter på soning. De smiler av det naive, norske samfunnet og sier at å sitte i norsk fengsel er som å være på ferie. De ler av landets lave straffer» skriver Aden. Hun mener at Norge nå bør begynne å sende dømte overgripere ut av landet, og heller tenke på ofrene av disse mennene som i dag lever i frykt.

- Uholdbart
«Samfunnet må forstå at ved å sende disse mennene ut av landet etter soning, vil rykte om utsendelse straks spre seg. Da forstår man at det får konsekvenser å ikke følge norske lover og regler. Norge trenger ikke disse mennene som hater både kvinner og det norske samfunnet. hvorfor skal uskyldige kvinner måtte bære voldsalarm og være livredde og voldsdømte gå fri?» spør hun.

- Det er flere kvinner som går rundt med en slik frykt. Vi har hørt denne problemstillingen før, sier daglig leder Herdis Magerøy ved Dixi ressurssenter for voldtatte til Nettavisen

- Det er uholdbart når man har fått en dom på voldtekt og ikke settes i fengsel umiddelbart. Det er trist men i det norske samfunnet skorter det på forståelse for ofrene, sier hun.

Magerøy sier at mange personer frykter for å møte overgriperen sin igjen, og at noen velger å flytte for å slippe å risikere et slikt møte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere