RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Manning-dom øker muligheten for Assange-tiltale

Foto: Reuters
Sist oppdatert:
Frykter USA kan bruke dette som unnskyldning.

Washington (NTB): Dommen mot Bradley Manning øker muligheten for at USA går til sak mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange som en medsammensvoren, ifølge Assanges advokat og borgerrettsgrupper.

Den amerikanske soldaten Manning ble tirsdag kjent skyldig på de fleste tiltalepunktene, men ikke det mest alvorlige punktet om å bistå fienden. Manning, som lekket hemmeligstemplet informasjon til WikiLeaks, ble blant annet funnet skyldig i å ha brutt spionasjelovgivningen.

Mannings forsvarere avviste under rettssaken at soldaten lekket informasjonen etter instruks fra Assange.

– Men regjeringen forsøkte i det alt vesentlige å si at Assange er en medsammensvoren. Det er et veldig dårlig signal om hva den amerikanske regjeringen ønsker å gjøre med Assange, sier Assanges advokat, Michael Ratner, ifølge Washington Post.

– Enten er det en tiltale klar allerede, noe jeg tror er svært sannsynlig. Eller så har de nå dette (dommen mot Manning), og de kan si at de har en del av sammensvergelsen, sier Ratner til avisa.

Trevor Timm, leder av Freedom of the Press Foundation, er enig i at spiondommen mot Manning øker muligheten for at Assange blir tiltalt. Men ifølge Timm til en spiontiltale mot en forlegger ha store konsekvenser:

– Det vil bety at enhver dyktig journalist som dekker nasjonal sikkerhet, risikerer fengsel, fordi de også jevnlig offentliggjør informasjon om rikets sikkerhet.

Laurence H. Tribe, en av USAs fremste jurister, sier til Aftenposten at dommen mot Manning kan avskrekke journalister og varslere i fremtiden.

– De langsiktige følgene kan bli dystre, sier Tribe. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere