RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Marked for de rikeste

Sist oppdatert:
Mens andre fortviler, kan Warren Buffett glede seg over kredittkrisen.

Mens kredittkrisen har betydd hodepiner og angst for de fleste finansfolk er det en som kan gni seg i hendene: Warren Buffett, verdens rikeste mann.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere denne måneden ble det klart at investorlegenden hadde seilt opp på toppen av Forbes liste over verdens rikeste mennesker, med en formue på 62 milliarder dollar (315 milliarder kroner). Dagens kredittmarked kan komme til å sørge for at han holder et jerngrep om plassen. Grunnen til dette er enkel: Buffett råder over et lass med kontanter

Likviditeten forsvunnet
Til sammenligning har Blackstone Group, den største aktøren innen oppkjøpsfond, i alvorlige problemer. Blackstone er nemlig, som så mange av sine konkurrenter, helt avhengig av å kunne finansiere lånene sine gjennom banker.

Kredittkrisen har fått Wall Street-bankene til å skru kredittkranen så hardt igjen at det nesten ikke er en dråpe å hente for å skaffe likvide midler til oppkjøp.

Samtidig har Buffetts oppkjøpsselskap, Berkshire Hathaway, intet mindre enn 59 milliarder dollar (300 milliarder kroner) til disposisjon i selskapet sitt. Pengene kan hentes fra underdivisjoner og er hovedsakelig fra forsikringspoliser. Så lenge ikke forsikringskravene blir større enn polisene kan disse pengene brukes fritt.

- Massiv fordel
- Det er en massiv, massiv fordel for Buffett i denne typen marked, understreker Guy Spier, sjefinvesteringsdirektør i hedgefondet Aquamarine Capital Management, i samtale med Bloomberg News.

- All den gjeldsfinansierte finansindustrien har tørket opp, så han har mye bedre tid til å finne ting å kjøpe, påpeker direktøren.

Dermed kan 77 år gamle investoren konsentrere seg om å kjøpe nye selskaper til Berkshires portefølje, som til nå består av over 75 selskaper, uten å bry seg nevneverdig om konkurransen.

Gjenspeiles i aksjemarkedet
Denne fordelen gjenspeiler seg tydelig i aksjekursene. Siden den brede, amerikanske S&P 500 indeksen nådde sin foreløpige toppnotering den 9. oktober 2007 har Berkshire har klatret 5,4 prosent. Indeksen har derimot, sterkt preget av subprimekrisen, falt 19,7 prosent. Dette blekner likevel i forhold til Blackstone, der investorene vært vitne til et ras på grusomme 43 prosent.

- Når både verdipapir- og kredittmarkedene faller unisont er det ikke urimelig at folk venter at den kortsiktige inntjeningen vil lide, sa Tony James, direktør i Blackstone, i et intervju med Bloomberg den 20. mars.

Tidligere denne måneden ble det kjent at fjerdekvartalsresultatet deres var hele 89 prosent dårligere enn foregående år.

Oppkjøpsbølgen som forsvant
2007 var et rekordår for fusjoner og oppkjøp. Blackstone sto i løpet av året for det daværende største oppkjøpet i historien: Equity Office Properties gikk under hammeren for intet mindre enn 39 milliarder dollar. Fondet var også ansvarlig for oppkjøpet av hotellkjeden Hilton for 20 milliarder dollar.

I 2008 har imidlertid problemene stått i kø. Overtakelsen av långiveren PHH Corp til 1,8 milliarder dollar datt fra hverandre etter nye krav fra bankene. Oppkjøpet av kredittkortprosseseringsselskapet Alliance Data Systems, som priser det til 6,6 milliarder dollar, ser ut til å gå samme veien.

Rådyr investering
Dermed er altså døren åpen for Berkshire, som for tiden er verdsatt til 202 milliarder dollar (1028 milliarder kroner), hvilket gjør det til det 14. største selskapet i hele verden. Selskapet kan fritt handles over New York-børsen, men det er ikke så enkelt for hvem som helst å bli investor likevel. Aksjene handles nemlig til rundt 130.000 dollar (661.700 kroner) per stykk.

De uvanlig dyre aksjene skyldes at det 42 år gamle fondet aldri har foretatt en såkalt aksjesplitt, en finansiell øvelse der hver aksje splittes i flere slik at prisen for den enkelte blir mindre. En splitt gjør det som oftest enklere å handle en aksje. Da Berkshire har steget rundt 20 prosent årlig i over fire tiår er det ikke rart kursen har blitt høy.

Grunnen til at det ikke er foretatt en splitt er Buffetts personlige motstand mot dette. Den høye prisen gjør aksjen mindre likvid og fordrer en større investering, således blir aksjen mindre egnet for kortsiktig spekulasjon, noe investorlegenden har lite til overs for.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere