*Nettavisen* Nyheter.

- Markerer en slutt på 11. september

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen).

- Søndag er slutten på markeringen av terrorangrepet, sier offisiell fotograf for arbeidet på Ground Zero.

10.09.11 21:31

NEW YORK (Nettavisen): - Det blir en slutt på 11. september nå med 10-markeringen. Selv pressevenner i CNN sier det. Det blir ikke lenger en årlig markering slik det har vært, tiden har gått, sier fotograf Gary Marlon Suson (40) til Nettavisen.

På det lille museet Ground Zero Museum Workshop i Meatpacking District sitter Gary i blå t-skjorte og prater villig vekk med gjestene. Han er utdannet brannmann og var med på hjelpearbeidet i månedene etter terrorangrepet på World Trade Center. Han ble etter kort tid spurt av Uniformed Firefighters Associations om å dokumentere alt fra arbeidet inne på Ground Zero. Han var den eneste fotograf som fikk lov å være til stede og ble pålagt regler som mange fotografer aldri ville gått med på. Restriksjoner på hva han fikk fotografere og filme, og hvordan han skulle behandle materialet i etterkant.

- Sjefen synes jeg var en dyktig fotograf og visste jeg var villig til å jobbe innenfor de restriksjonene de satte for meg, sier han.

Med daglige utgravninger av mennesker var det en svært tøff jobb. Men det gjorde også at Suson fikk unike bilder og film som ingen andre fotografer har fått. Et av bildene som viser ren sorg og fortvilelse er av en brannmann som hjalp til med å bære ut sin egen sønn som døde i angrepet.

- Arbeidet gikk svært innpå meg. Jeg jobbet der i mange måneder og så ting som jeg aldri kommer til å glemme. I etterkant fikk jeg en stor depresjon, forteller Suson.

Mest populært
Åtte måneder ble tilbrakt i det store hullet på Ground Zero. Bildene derfra ble i 2005 til museet som i dag er kåret til det mest populære i New York av reisenettstedet Trip Advisor. Det var et besøk til Anne Franks hjem i Amsterdam som satte han på ideen å lage et lite museum av alle bildene han tok. Det intime museet i den nederlandske hovedstaden gjorde så sterkt inntrykk på ham at han ønsket å skape den samme effekten for folk som slet etter 11. september.

Museet rommer gjenstander fra utgravningen Suson har fått bruke som en del av utstillingen. Her er den største delen av knust glass, det største som var igjen, fra de øverste delene av et av tårnene. En klokke med tiden 10.02.14 da det sørlige tårnet falt og verden sto stille et øyeblikk. Stedet fokuserer ikke på hendelsen, men er en hyllest til brannmennene, redningsarbeidere og politimennene som sto bak hjelpearbeidet i etterkant.

Museet ligger seg i annen etasje i en stor mursteinsbygning der Suson selv har studio. Han så flyene som fløy inn i tårnene om morgenen 11. september, en romkamerat vekket ham og sammen løp de opp på toppen av bygningen. Der knipset Suson de rykende tårnene - bildet henger i dag i museet dedikert til det etterlatte etter terrorangrepet og selvsagt til hjelpearbeiderne. Lite ante han at han kom til å bli den eneste fotografen som fikk lov å dokumentere utgravningsarbeidet i etterkant. Suson har tatt noen av de sterkeste bildene fra stedet det ble gravd dag og natt etter overlevende.

Følelsesladd
Tørkepapir er satt fram. Mange gråter eller får en sterk følelsesmessig reaksjon uavhengig om man er etterlatt eller bare besøkende til museet. Meningen er å være et sted hvor man kan oppleve smerten, men også vokse og leve med den.

Stedet fokuserer ikke på selve angrepet, men er en hyllest til brannmennene, redningsarbeidere og politimennene som sto bak hjelpearbeidet i etterkant. Ukentlig besøkes museet av flere etterlatte av de 2749 som døde da tårnene falt. For dem er det et sted man får ro og trøst.

«I know my son is in better hands now, but I´d rather have him in mine,» står det skrevet på en av veggene. Et sterkt sitat fra en pensjonert politimann som mistet sønnen sin 11. september.

- Da han sa det til meg visste jeg ikke hvordan jeg skulle reagere, det var så sterkt og så beskrivende. Det rører alltid ved meg, og jeg følte sitatet måtte opp på veggen, sier Suson og peker opp på et av de mange sitatene skrevet rundt om på museets vegger.

- 10 år setter en strek
I høst er det 10 år siden de to flyene traff tårnene. En markering som betyr enormt mye for amerikanerne, og som er et slags punktum for terroraksjonen som har preget hele verden i et tiår.

- Da bin Laden ble drept i mai var det med på å sette en slags strek på det siste tiåret, sier han.

Fotografen innrømmer at han gruer seg litt til september. Ti år er lenge, men minnene fra tiden han var med på hjelpearbeidet vil komme tilbake til ham.

- Jeg føler merkedagen når 10 år er gått vil bli tung, og vet at det vil bli en påkjenning når det nærmer seg, sier Suson.

Alle inntekter ved billettkjøp, kjøp av Gary Marlon Susons bildebok eller andre gjenstander går til ulike veldedighetsorganisasjoner til inntekt for etterlatte etter 11. september. Billetter koster 25 dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.