RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Masse-influensa uunngåelig

Sist oppdatert:
Dick Thompson i Verdens helseorganisasjon er ikke i tvil.

- Det har blitt registrert verdensomfattende influensasykdommer siden 1500-tallet, sier informasjonssjef for spørsmål om pandemi og smitteutbrudd, Dick Thompson ved Verdens helseorganisasjon, til TV 2 Nettavisen.

- Det er ikke tvil om at det vil komme en ny verdensomspennende influensa-pandemi, men vi aner ikke når den kommer eller hvor alvorlig den vil bli.

Verdens helseorganisasjon advarte i fjor høst om at en eventuell ny influensapandemi utløst av fugleviruset H5N1 kan ta livet av mellom fem og 150 millioner mennesker.

Spanskesyken
Historiens hittil verste influensautbrudd var spanskesyken i 1918. Viruset tok livet av 40-50 millioner mennesker i løpet av et år.

- Det er ekstremt sjelden at et virus med potensialet til å utløse en pandemi er i sirkulasjon, sier Thompson.

Influensapandemier etter spanskesyken har vært mindre omfattende. Omkring to millioner mennesker døde i 1957. En million mennesker døde i den foreløpig siste influensapandemien i 1968.

En pandemi kan utvikle seg når et nytt influensavirus begynner å spre seg like lett som vanlig influensa. Fordi viruset er nytt er ikke menneskets immunsystem rustet til å takle det, skriver Verdens helseorganisasjon på sine hjemmesider.

Fuglevirus
Organisasjonens eksperter har holdt nøye oppsyn med den dødelige H5N1-varianten av fugleinfluensa i nesten åtte år. Denne varianten av fugleviruset kan smitte fra dyr til mennesker. Flere titalls millioner kyllinger og ender har dødd av viruset eller blitt slaktet på grunn av det i Asia siden 2003. I samme periode har minst 113 mennesker dødd av viruset, som siden nyttår har spredd seg til Europa, Afrika og Midt-Østen.

- Det øker vår bekymring at viruset er mer utbredt enn tidligere. Det gjør det vanskeligere å kontrollere viruset. Så lenge viruset er ute i miljøet utgjør det en trussel for mennesker, sier Thompson.

Uforandret vurdering
Spredningen til tross har ikke Verdens helseorganisasjon forandret sin risikovurdering på en god stund.

- Vi ville vært mer bekymret dersom viruset beveget seg lettere fra dyr til mennesker. Det er fremdeles svært sjelden at mennesker blir smittet, sier Thompson.

- Viruset har også blitt eliminert i mange land. Det virker blant annet som om de svært aggressive mottiltakene i Vietnam har vært effektive.

- Det er umulig å si hvor sannsynlig det er at akkurat H5N1-viruset vil gi opphav til en pandemi. Influensavirus er ustabile av natur, og forandrer sin genetiske status hele tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere