RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Maten som gjør deg gammel

Sist oppdatert:
Brunt, brent eller melkeprodukter er verstinger.

(SIDE2): AGE er navnet på substansen som gir deg de dårlige bivirkningene og mistenkes for å være grunnen til en rekke kroniske sykdommer. Nå løfter kostholdseksperter og leger i Sverige pekefingeren og advarer mot brun mat, brent mat og melkebaserte produkter, skriver svenske Aftonbladet .

Gjør musklene svakere
Professor og ernæringsforsker Stig Bengmark mener knekkebrød er en absolutt versting.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Da jeg var liten ble jeg fortalt at knekkebrød var det sunneste jeg kunne spise. Men man kunne ikke tatt mer feil, mener han.

Problemet oppstår ved fremstillingen, og AGE utvikles når sukkerarter og eggehvittemner forenes ved høye temperaturer. I brune produkter akselererer denne prosessen ytterligere.
AGE gjemmer seg i alt fra melk til velstekte hamburgere og kinesisk soya. Jo brunere og søtare mat, desto skadeligere, skriver avisen.

Det illsinte stoffet som oppstår samles i kroppens vev og gjør musklene svakere gjennom betennelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Spis frukt!
Heldigvis fins det en måte å holde den skadelige substansen i sjakk på. Frukt, grønnsaker og rødvin er proppfulle av antioksydanter som reduserer halvparten av AGE forekomsten i kroppen.

- Det gjelder å finne balansen mellom faktorene som skaper og hemmer betennelse, sier Bengmark.

Brent kjøtt og mettet fett er andre matvarer man bør være mer forsiktig med, ifølge avisen. Selv om melk og ost bidrar med viktige vitaminer og mineraler får vi i oss for mye mettet fett. Også norske vitenskapskomiteen for mattrygghet har kommet fram til at man bør ta forholdsregler ved steking av kjøtt og for eksempel grilling. Dette for å unngå de helseskadelige stoffene.

Her er deres råd ved grilling:

- Unngå å grille over åpne flammer

- Grill ved lavere temperatur over lengre tid

- Plasser maten lenger vekk fra grillkullet

- Unngå at fett fra grillmaten drypper ned i grillen


(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er Aftonbladets liste over mat som inneholder det skadelige stoffet

Ristet brød
Knekkebrød
Skorper
Kaker
Mørke leskedrikker
Mørkt øl
Kaffe
Kinesisk soyasaus
Balsamico eddik
Ristede peanøtter
Stekt kjøtt og fisk
Ost og melkerike produkter
Is
Babymat
Melkepulver
Eggepulver

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er listen over mat som inneholder sunne antioksidanter:

Kirsebær
Chilipepper
Kål og broccoli
Gurkemeie
Soyabønner
Grønn te
Rabarbara
Eple
Løk
Sitrusfrukter
Rødvin

DISSE HELSESKADELIGE STOFFENE KAN OPPSTÅ I MAT:

PAH
Kan dannes i matvarer ved røyking og tørking og kan være til stede i mat som følge av miljøforurensning. Kan også dannes ved ufullstendig forbrenning av fett som drypper ned på varmekilden under grilling og kommer inn i maten gjennom røyken som stiger opp.

HA
Er stoffer som dannes i kjøtt og fisk både ved pannesteking, grilling, ovnssteking, fritering og røyking. Som for PAH dannes HA i kjøtt når temperaturen er høy.

AKRYLAMID
Potetgull, pommes frites og visse typer knekkebrød inneholder det kreftfremkallende stoffet

Det virker som karbohydratene brytes ned og danner akrylamid ved temperaturer over 100 grader. Det virker som tørking også bidrar til at akrylamid dannes.
Forskerne har funnet ut at akrylamid finnes i karbohydratrike matvarer som varmes kraftig opp til 100 grader eller mer. Eksempler på næringsmidler med høye verdier av akrylamid er potetgull, stekte eller friterte poteter, knekkebrød og småkaker. Akrylamid er hittil ikke funnet i rå eller kokte matvarer (potet, ris, pasta, mel, gryn og kjøtt).

(Kilder: Matportalen)

AGE
Utvikles ved oppvarming over 80 grader og ved lang oppbevaring. Det kan gi betennelser i kropens vev og mistenkes å forårsake hjerte- og karsykdommer, samt skjelettsykdommer, tannløsning og Alzheimer.

(Kilde: Aftonbladet)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere