- Måtte det et dødsfall til?

Foto: Foto (Privat)

Bård Hoksrud i Frp mener regjeringen har sviktet barnevernsbarn som Ragnhild (15).

05.08.10 09:51

- Ragnhild-saken har gjort sterkt inntrykk på alle, sier Bård Hoksrud (Frp) til Nettavisen.

Han har selv jobbet med barn som har vært under barnevernets ansvar i Grenland og Telemark, og har møtt både politi, barnevernsansatte og pårørende som alle er frustrerte over at barnevernet ikke klarer å ta foreldrerollen.

Ragnhild Embla Helsengreen (15) var under barnevernets omsorg da hun lørdag ble funnet død i en leilighet i Nordre Skogvei i Bergen. Jenta skal ha vært påvirket av rusmidler da hun døde.

- De blir sviktet
- Barnevernet må ha akkurat samme ansvar som foreldrene. Derfor har Fremskrittspartiet flere ganger fremmet forslag som går ut på å gi barnevernsansatte større myndighet, sier han.

- Blir barnevernsbarna sviktet av staten?

- Ja, det blir de definitivt.

Vil fremme tvang
- Når foreldre leverer fra seg barnet sitt til barnevernet er de langt nede. Da klarer de ikke lenger håndtere barnet sitt, og er avhengig av at barnevernet tar foreldrerollen.

Frp har fremmet forslag for å åpne for bruk av tvang.

- Dette gjelder selvsagt i helt spesielle tilfeller hvor det er en fare for barnet, eller gjerne ungdommen. Vi må beskytte dem, fordi vi er redd for utfallet av hva som kan skje dem. De ansatte i barnevernet er de rette til å tolke og håndtere slike tilfeller, men da må de naturligvis også ha myndigheten, sier Hoksrud.

- Det er grusomt å bure ungdommer inne, men for noen må det til for at de skal hjelpes tilbake til et godt liv.

Trenger grenser
Han mener det er soleklart at barnevernsansatte må kunne gå inn på rommet til barna for å sjekke om de har stoff, alkohol eller andre ulovlige ting.

- I dag har de ikke lov til å gjøre dette uten at det er en sterk mistanke. Ungdommen lærer sine rettigheter veldig fort, og de ansatte som står midt i «krigen» hver eneste dag blir hjelpesløse fordi de ikke har myndighet.

Frp-politikeren understreker at barnevernsbarna trenger grenser med tydelige konsekvenser.

- Vi er blitt livredde for å være aktiv i foreldrerollen innenfor barnevernet, sier han.

- Et betent tema
Hoksrud og Frp har flere ganger erfart at regjeringen har vendt det døve øret til i forslag om endringer av regelverket i barnevernet.

- Vi har som regel fått høre at «regelverket er godt nok», på tross av at heller ikke barnevernet oppfatter det sånn. Det virker som statsråden ikke har hatt lyst til å ta tak i betente problemstillinger som mer myndighet og tvang.

Hoksrud understreker likevel at han er kjempefornøyd over at Audun Lysbakken nå har avbrutt ferien sin for å sette seg inn i Ragnhild-saken.

- Jeg er veldig glad for at han nå gjør dette. Men det er trist at det må skje et dødsfall før regjeringen våkner.

Frykter å ikke bli hørt
- Tror du regjeringen nå vil sørge for endringer?

- For barnas skyld må vi velge å ha tro på regjeringen og Audun Lysbakken.

Derimot frykter Hoksrud at statsråden ikke vil lytte til Frps forslag.

- Så langt har han ikke vist denne viljen. Dette har blitt tatt opp med regjeringen med jevnlige mellomrom, uten resultat.

- Tilliten svekkes
Nå mener Hoksrud at det haster å få på plass nye regler for barnevernet - før nye barn velger et farlig liv og før tilliten til barnevernet svekkes fullstendig.

- Det er ikke lenger tid til å vente. Jo lenger tid en bruker på å ta tak disse barna, jo lenger tid tar det også å bringe dem tilbake til det livet de fortjener å ha.

Han påpeker at dette også er god økonomi for samfunnet:

- Tar vi tak i disse barna tidligere, vil færre av dem begå kriminalitet og settes i fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.