Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aleksander Stokkebø (H):

- MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet

Det virker som om MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet. De forsyner seg med store beløp fra det norske oljefondet, men vil legge ned næringen som gir inntektene. De stemmer mot prosjektene og vil sette sluttstrek, sier Høyres Aleksander Stokkebø, som er medlem av finanskomiteen, til Nettavisen.
Det virker som om MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet. De forsyner seg med store beløp fra det norske oljefondet, men vil legge ned næringen som gir inntektene. De stemmer mot prosjektene og vil sette sluttstrek, sier Høyres Aleksander Stokkebø, som er medlem av finanskomiteen, til Nettavisen. Foto: Montasje: Scanpix
Sist oppdatert:
- Det virker som om venstresiden har glemt hvordan vi ble «Lykkelandet».

Etter at regjeringen igjen ble enige med KrF om et statsbudsjett og alle opposisjonspartiene har lagt frem sine alternative statsbudsjetter, er den store finansdebatten igang på Stortinget.

Les også: Alle partier i opposisjon vil øke skattene - MDG «redder kloden» med over 30 milliarder avgiftsøkning

Ett av grepene som flere opposisjonspartier bruker for å finansiere økte satsinger, og potensielt kutte klimautslipp, er å gjøre innhugg i rammebetingelsene for olje- og gassnæringen.

Spesielt SV, MDG og Rødt ønsker å avvikle den såkalte leterefusjonsordningen, samt redusere eller fjerne en rekke andre ordninger rettet mot oljeindustrien.

- De har glemt hvordan vi ble Lykkelandet

Dette får Høyres Aleksander Stokkebø, som er medlem av finanskomiteen, til å reagere.

- Norge er verdens beste land å bo i. Skal det fortsette, må vi skape mer og ta vare på de jobbene vi har, samtidig som vi omstiller oss. NRK-serien Lykkeland forteller historien om «oljå», industrieventyret som ga Norge store inntekter og muligheter. Det virker som om MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet. De forsyner seg med store beløp fra det norske oljefondet, men vil legge ned næringen som gir inntektene. De stemmer mot prosjektene og vil sette sluttstrek, sier Stokkebø til Nettavisen.

- SVs forslag til alternativt statsbudsjett vil kunne torpedere velferdssamfunnet som vi kjenner det. Oljeprisfallet fra 2014 vil være en mild bris sammenliknet med den orkanen som vil følge dersom venstresiden får gjennomslag for å spenne beina under oljå og stenge kranen, sier han.

Omstridt leterefusjonsordning

Bakgrunnen for frykten for fremtiden er at det etter 2021 ikke lenger ser ut til å være store oljefelt klar for utbygging, og at man er avhengig av å finne nye oljefunn for å opprettholde en stadig fallende oljeproduksjon.

Leterefusjonsordningen er en løsning som sørger for at staten tar størsteparten av kostnadene ved å lete etter olje - også for selskaper som ikke finner noe. Ordningen koster staten milliardbeløp, men øker sannsynligheten for nye funn som igjen gir staten gigantinntekter.

Les også: Staten gir årlige milliardbeløp til utenlandske oljeselskaper: Risikerer å aldri få igjen pengene

- For å unngå en ny oljekrise i 2021 må vi holde leteaktiviteten på et jevnt nivå. SV, MDG og Rødt svarer med å stryke over hele leterefusjonsordningen. Den har vært en braksuksess og gjorde at vi blant annet fant Johan Sverdrup, som anslagsvis bringer inn 1300 milliarder i inntekter – og gir tusenvis en jobb å gå til, påpeker han.

Les også: Statens skatteinntekter fra oljen har skutt til himmels

- Forstår ikke betydningen

Høyre-politikeren er ikke så bekymret for Arbeiderpartiets oljepolitikk, men spesielt SV - og også potensielt Rødt og MDG - vil være viktige støttespillere i en eventuell ny regjering.

- Dette handler faktisk om vår fremtidige velferd. Våre barns rett til en god skole, en verdig eldreomsorg og å ha penger til å i det hele tatt satse på nye grønne teknologier. Forslaget fra venstresiden er derfor dramatisk.

- I sum ser vi en venstreside som ikke forstår betydningen olje- og gassbransjen har for arbeidsplasser i hele landet – og følgelig også for velferdsstaten. Dessuten vil samtlige partier sende bedriftene en skatte- og avgiftssmell på flere titalls milliarder kroner, det blir det ikke mye omstilling av!

MDG: - Nesten komisk

- Det er nesten komisk, men gang på gang presenteres det et skremmebilde av Miljøpartiet De Grønne som om vi skal legge ned 200.000 jobber neste år. Det eneste vi går inn for, er at vi slutter å utlyse flere nye felt, slik at man slipper å overinvestere i gass- og oljeproduksjon på 2030-tallet, når EUs gassetterpørsel er nedadgående. EU ønsker ikke den gassen i 2030-årene. Gassen er en bro som går litt ut i 2020, og så slutter den et sted, sier Stoknes til Nettavisen.

MdGs frykt er at det nå skal investeres store penger i olje- og gassleting, som vil være mer eller mindre verdiløs, mens pengene i stedet kunne brukes på bedre formål:

- Høyre styrer mot arbeidsledighet. Oljejobbene er ikke lenger trygge. EU-kommisjonens ønske om å bli karbonnøytralt innen 2050 vil ha store konsekvenser for norsk olje og gass. MDG har en plan for omstilling av oljearbeidere og skaping av 10.000 nye grønne arbeidsplasser i året, innen blant annet kunnskap, service, maritime næringer, bionæringer og ren energi. Jeg syns det er skremmende at Høyre gambler med folks jobber og vår velferd i form at skoler, sykehus og barnehager ved å fortsette å satse på et produkt verden er i ferd med å kvitte seg med.

Les også: MDG-Stoknes: - Høyre styrer mot arbeidsledighet

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!