*Nettavisen* Nyheter.

- Med rett til å drepe

Foto: Local Coordination Committees in Syria (Ap)

Trygler Russland og Kina om å ombestemme seg.

06.02.12 15:31

(NTB-AFP/Nettavisen): Lørdag valgte både Russland og Kina å legge ned veto da FNs sikkerhetsråd skulle stemme over et resolusjonsforslag mot regimet i Syria.

Russland og Kina har fått massiv kritikk fra mange hold, og vetonedleggelsen har satt sinnene i kok hos vestlige diplomater og politikere.

- Med rett til å drepe
Det syriske nasjonalrådet (SNC), som er en paraplyorganisasjon for den syriske opposisjonen, fordømmer både Kina og Russland og oppfordrer dem til å forandre mening.

- SNC holder begge regjeringene ansvarlig for opptrappingen av drap og folkemord, og anser dette uansvarlige grepet som en tillatelse for det syriske regimet til å drepe uten å bli holdt ansvarlig, opplyser Det syriske nasjonalrådet i en uttalelse, ifølge BBC.

Resolusjonsforslaget mot Syria fikk støtte fra 13 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer. Russland og Kina er blant de fem faste medlemslandene og har derfor vetorett i Sikkerhetsrådet.

Den blodigste dagen
Avstemningen i Sikkerhetsrådet skjedde bare et døgn etter den blodigste dagen i det elleve måneder lange syriske opprøret.

Syrisk styrker gikk til angrep med artilleri mot byen Homs fredag kveld. En opposisjonsgruppe setter det offisielle tallet på drepte til 62. Andre organisasjoner hevder at minst 200 sivile ble drept i angrepet.

Flere arabiske aviser meldte imidlertid lørdag at så mange som 400 kan ha blitt drept i angrepet.

Minst 5400 drept
Ifølge FNs forsiktige estimater har 5400 mennesker blitt drept siden opprøret startet i mars i fjor. Opposisjonsgrupper opererer med mer enn 7000 drepte sivile.

President Bashar al-Assads regime hevder det er væpnede terrorister som står bak blodbadet, og sier at flere tusen soldater har blitt drept.

Tunisia oppfordrer alle land til å kutte sine diplomatiske forbindelser med Syria som reaksjon på voldsbruken i landet, slik tunisierne selv har gjort.

- Vi må utvise de syriske ambassadørene fra arabiske og alle andre land, sa den tunisiske statsministeren Hammadi Jebali under den store sikkerhetskonferansen i München søndag.

Utvist fra Tunisia
Tunisia kunngjorde lørdag at den syriske ambassadøren vil bli utvist fra landet og at alle diplomatiske bånd til regimet i Damaskus vil bli kuttet.

- Det syriske folk venter ikke på lange uttalelser fra omverdenen nå, de venter på handling, sa Jebali.

Sykehus i Inshaat-området i Homs etter granatangrep.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.