- Medisinmangel kan føre til dødsfall

Oslo (NTB): Hittil i år har det vært 60 innrapporterte tilfeller av mangel på medisiner ved norske apotek. Dette kan føre til dødsfall, mener Statens legemiddelverk.

14.07.13 01:47

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til NRK at det er noen medisiner som er helt nødvendige for visse pasientgrupper.

- Og hvis disse medisinene mangler, kan det få alvorlige følger for pasientene, og i verste fall føre til dødsfall, sier han.

Ett av legemidlene det er vanskelig å få tak i, er hjertemedisinen Apresolin. Den finnes i dag ikke på apotekene, og vil ikke være tilgjengelig før i september.

Statssekretær Nina Tangnæs Grønvold i Helse- og omsorgsdepartementet (Ap) sier leveringssvikt fra legemiddelprodusentenes side er et økende problem internasjonalt. Dette skal være årsaken til at det ikke er mulig å få kjøpt Apresolin i sommer.

Legemiddelverket kom for et år siden med nye forslag for å sikre bedre forsyning av medisiner. Blant forslagene var et strengere regelverk for å ha bedre kontroll på salgs- og grossistleddet, men Helsedepartementet har så langt ikke gått videre med forslagene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.