RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mektig muslimsk demonstrasjon

Sist oppdatert:
Det at 68.800 muslimer valgte å ikke gå i demonstrasjonstog, var et klart svar til sentrale politikere og den norske «main stream»: - Hva vi mener har dere ingenting med! skriver TV 2 Nettavisens uavhengige debattskribent. Var dette et klokt valg av muslimene?

Muslimene i Oslo hadde før helgen anledning til å demonstrere sin avsky for vold brukt i religionens navn. Det valgte de å ikke gjøre. Det er en av de kraftigste demonstrasjonene vi har hatt i dette landet på mange år. Med krystallklar røst valgte det muslimske samfunnet - med de sterkeste lederne i spissen - å overse det behovet det norske samfunnet har for å høre at vi i det minste befinner oss på samme planeten, hva en del av de mest basale spørsmålene angår.

Ut fra et rent PR-messig syn er det et interessant standpunkt. En ting er at det vil gi rasistene, de fremmedfiendlige blant oss, vann på møllen. Det betyr ikke så mye. Bråket fra den kanten vil alltid være der. Mer betydelig er det at det muslimske Oslo fant det nødvendig å sende en sterk beskjed til norsk mainstream om at dere må gjerne etterspørre våre meninger, men dere får dem ikke.

Det etterlater oss i et farlig vakum der det blir store rom for tolkninger. Hva betyr uteblivelsen fra det sterkt forhåndsannonserte demonstrasjonstoget? Betyr det at muslimene synes vold, inkludert drap, i religionens navn er okey, eller betyr det noe annet vi ikke vet.

Det som er helt klart er at det tomme toget forteller med all mulig tydelighet at vi som grupper ikke kommuniserer godt med hverandre. Det er vanskelig for utenforstående å skjønne hva muslimene kan ha å tjene på å gjøre seg mindre tilgjengelig, mer militant, mer isolert når de hadde en slik ypperlig anledning til å bevise det motsatte. Det er vanskelig å tenke seg at den muslimske holdningen til demonstrasjonen før helgen kan gjøre noe annet enn skade muslimenes sak i Norge på sikt. Da tenker jeg på at folk, også muslimer, skal ansettes, innlemmes, tas hensyn til i tiden fremover. Politiske holdninger til ytterligere innvandring, integreringstiltak skal formes osv.

Ved å gi lynende f... i det norske mainstreamsamfunnets minimalbehov for kommunikasjon, undervurderer muslimene grovt den norske trangen til å få bekreftet at muslimer som gruppe i det hele tatt er i stand til å leve fredelig side om side med andre. Ser en både historisk og geografisk litt bredere på det spørsmålet så er ikke den såkalte «track record» særlig overbevisende i muslimenes favør.

En som hadde skjønt hva som foregikk var den gamle imamen som benyttet anledningen til å omfavne en motstridende Carl I. Hagen opptil flere ganger på kamera. Et aldeles fenomenalt bilde som virkelig viser at noen få har fattet det. Kanskje det kan være verdt å merke seg for muslimer når de neste gang skal ut for å lete etter talsmenn.

Delta i debatten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere