- Menn forbys å titte på kvinner under ramadan

Iranske kvinner avbildet på et fortau i hovedstaden Teheran. Domstolene i Iran har nå begrenset friheten ytterligere for sivilbefolkningen og forbyr menn å se på forbipasserende kvinner under fastemåneden ramadan.

Iranske kvinner avbildet på et fortau i hovedstaden Teheran. Domstolene i Iran har nå begrenset friheten ytterligere for sivilbefolkningen og forbyr menn å se på forbipasserende kvinner under fastemåneden ramadan. Foto: Vahid Salemi (AP)

Moralpolitiet i det isolerte regimet strammer inn grepet for den frustrerte sivilbefolkningen.

Det strenge islamistiske regimet Iran har innført drastiske sosiale restriksjoner for landets innbyggere under den muslimske fastemåneden ramadan.

De ultrakonservative røstene i den iranske domstolen kunngjør uvanlig strenge sosiale regler for å holde sivilbefolkningen i sjakk, ettersom isolering og amerikanske økonomiske sanksjoner fører med seg økende frustrasjon hos folket, skriver The Telegraph.

Blant annet blir menn beordret til ikke å se direkte på kvinner under ramadanfeiringen, mens kvinner blir påminnet om hijabpåbudet.

- Mitt personlige råd til kvinner er å respektere hijaben i enda større grad enn tidligere, og menn må unngå å se direkte på forbipasserende kvinner, sier talsmann for domstolene, Gholam-Hossein Esmaili, i en uttalelse, ifølge avisen.

- Enhver som ignorere disse instruksjonene under ramadan, begår en forbrytelse og må påregne noe straff fra politimyndighetene, sier Esmaili.

Domstolene i landet har også kunngjort at å spise på offentlig plass under fasteperioden under ramadan, bryter også loven og vil bli straffeforfulgt. Moralpolitiet har også uttalt at de vil arrestere og bøtelegge alle som spiller musikk over bilanlegget.

- Selvsagt ikke vanlig praksis

Religionsforsker sier dette er en innstramming av allerede eksisterende regler.

- Dette er ikke noe nytt, men en tilstramming av reglene. De skrur opp ett hakk. Stemningen i Iran går i retning av en slags konfrontasjon mellom dem som ønsker et mer avslappet samfunn og dem som vil ha et mer konservativt samfunn, sier religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt, til Nettavisen.

- I den aller strengeste tolkningen har ikke menn lov til å se direkte på kvinner. Men dette er selvsagt ikke vanlig praksis. Man pleier å ha et naturlig forhold til det. Men nå har vi sterke vinder som blåser i Iran, sier Vogt.

- Dette er et blaff som minner på at det er en maktkamp på gang mellom de mer liberale og de mer konservative. Og nå er det de mer konservative som har overtaket, sier hun.

Bildet viser en iransk kvinne som poserer på stranden en gang på 1960-tallet. Kleskodeksen i landet var langt mer liberal før revolusjonen i 1979. Foto: Wikimedia Commons

Store økonomiske vansker

Iran lider av store økonomiske vansker som følge av at USA trakk seg fra atomavtalen og gjeninnførte strenge sanksjoner mot landet.

De amerikanske sanksjonene har ført til at Iran sliter med oljeeksport og rammes av utestengelse fra internasjonale banktjenester.

Landets økonomi har nesten 50 prosent inflasjon, valutaen har nesten kollapset og streik i både privat og offentlig sektor skjer regelmessig.

Regimet står også overfor en stadig sterkere kvinnebevegelse.

Senest mandag protesterte både kvinner og menn på Universitet i Teheran mot det strenge hijabpåbudet. Protestene endte med basketak mellom demonstranter og studenter som er tilhengere av kleskodeksen.

En video av kvinnelig moralpoliti som overfalte en kvinne med for løs hijab, utløste ny debatt rundt den strikse kleskodeksen i forrige måned.

USA styrker den militære tilstedeværelsen i Persiabukta som en direkte følge av den økte spenningen mellom amerikanerne og Iran. Bildet viser et helikopter som lander på dekket på hangarskipet «USS Abraham Lincoln», som er på vei til Persiabukta. Foto: Mc3 Amber Smalley (AFP)

Trapper opp militært

Innskrenkingene for sivilbefolkningen i Iran skjer samtidig som at USA trapper opp den militære tilstedeværelsen i Persiabukten. USA har blant annet sendt et hangarskip, «USS Abraham Lincoln», noe som har bidratt til økt spenning mellom de to erkefiendene.

Iran har også kunngjort at de trekker seg fra deler av atomavtalen med EU, i tillegg til at landet har truet med å anrike uran på høyt nivå dersom europeiske land ikke bidrar til å omgå de amerikanske sanksjonene. President Donald Trump trakk USA fra avtalen allerede i fjor.

Land som velger å fortsette handelen med Iran, risikerer amerikanske straffetiltak og utestenging fra det amerikanske markedet.

Fakta

Fakta om ramadan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.