*Nettavisen* Nyheter.

- Mentalt syke må få omsorg, ikke dødsstraff

I USA har det vært flere personer med mental helse som har blitt dømt til døden og senere henrettet. Foto: Anonymous (Ap)

I dag markeres den internasjonale dagen mot dødsstraff.

For tolvte år på rad markeres den internasjonale dagen mot dødsstraff. Kina, Iran, Saudi-Arabia og USA er blant landene som henretter flest mennesker.

- Iran Human Rights har som en del av Verdenskoalisjonen mot dødsstraff, arrangementer over hele verden. I år er fokuset på mental helse fordi mange som får dødsstraff i verden lider av mental helse, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Slagordet i år er at mentalt syke skal få behandling og omsorg, og ikke dødsstraff, sier Amiry-Moghaddam.

Signerte opprop
I forbindelse med den internasjonale markeringen har utenriksminister Børge Brende (H) signert et globalt opprop mot dødsstraff.

- Sammen med elleve andre utenriksministre fra land i alle regioner ønsker jeg å bruke dagen til å oppfordre til økt felles innsats mot denne umenneskelige straffemetoden. Stater skal ikke ta liv for å straffe eller hevne. En rekke uskyldige mennesker er blitt henrettet, og den risikoen kan heller ikke forsvares, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Her kan du lese oppropet.

Tilregnelighet
Verdenskoalisjonen mot dødsstraff har trukket fram flere tiltak som de mener må på plass.

- Det trengs en rekke tiltak fra stater som må gripe an risikoen for at personer med mental og intellektuell funksjonshemming blir sendt til fengselsavdelingen for dødsdømte og mulig henrettet, skriver de på sine hjemmesider.

Verdenskoalisjonen påpeker også at det i noen tilfeller, hvor det kan bli idømt dødsstraff, kan være vanskelig for dommere å avgjøre tilregneligheten til den tiltalte, ettersom den tiltalte kan ha blitt sterkt medisinert i forkant av rettsopptredenen.

- Ikke noe unntak
I flere land finnes det mange eksempler på at mentalt syke personer blir idømt dødsstraff. I blant annet USA har det vært flere eksempler på dette.

- Iran er jo heller ikke noe unntak. Vi har gjennom tidene hatt mange eksempler på at folk som begår en forbrytelse og som straffes med dødsstraff, i mange tilfeller ikke ville ha vært strafferettslig tilregnelig andre steder i verden, sier Amiry-Moghaddam.

Han sier situasjonen i Iran er verre enn noen gang.

Bedring å spore
Til tross for at det er flere land som fortsetter å henrette sine egne borgere i stor skala, er det en framgang å spore. Om lag 160 land har avskaffet dødsstraff, enten i praksis eller i lovverket.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.