- Mer enn 11 føflekker på høyre arm betyr økt kreftrisiko

Har du mer enn 11 føflekker på høyre arm kan det bety økt risiko for føflekkreft.

Har du mer enn 11 føflekker på høyre arm kan det bety økt risiko for føflekkreft. Foto: Illustrasjonsfoto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Antallet føflekker på høyre arm sier mye om hvor mange du har på resten av kroppen.

19.10.15 20:13

King's College i London hevder de har funnet en ny metode for å finne ut hvor mange føflekker du har på kroppen og om du har økt risiko for hudkreft.

Det er vanlig å telle føflekker for å kunne ha en viss kontroll på om det er en økning i antallet, men også for å følge med på eventuelle endringer av føflekkene.

Forskerne ved det britiske colleget har undersøkt en ny metode som på sikt kan brukes av allmennleger for å finne ut hvor mange føflekker en pasient har ved å sjekke bare én kroppsdel.

Les også: - Dette er slik hudkreft ser ut

Økt kreftrisiko

Hudkreft oppstår ikke nødvendigvis i føflekker du allerede har. Men risikoen for hudkreft øker altså med to til fire prosent per føflekk du har på kroppen, skriver studiestedet i omtalen av studien.

Fakta

Føflekkreft

Tidkrevende telling

Å telle alle kan være vanskelig og ta veldig lang tid, noen fastlegen din gjerne ikke har.

Det er tidligere utført mindre studier hvor en har tellet føflekker på mindre kroppsdeler. Studien fra London har tatt for seg 3594 kvinnelige tvillinger med lys hud og var en del av en tvillingstudie.

Forskerne fant ut at høyrearmen var den beste kroppsdelen for å kunne finne ut omtrent hvor mange føflekker en person har på hele kroppen. Kvinner med mer enn sju føflekker på høyre armen hadde en ni ganger så høy risiko for å ha mer enn 50 føflekker på hele kroppen. De med mer enn 11 føflekker hadde en høyere sannsynlighet for å ha mer enn 100 føflekker på hele kroppen og dermed ha en høyere risiko for å utvikle hudkreft.

Les også: 6 solvettregler du bør vite om

Raskere undersøkelse

Studien kan altså, ifølge King's College gjøre at allmennleger lettere kan identifisere de med høyest risiko for å utvikle føflekkreft.

- Det nye med denne studien er at det er gjort i mye større skala enn tidligere på friske med lys hudfarge og at studien senere er kopiert i en kontrollstudie blant friske briter, noe som gjør resultatet mer relevant, sier leder av studien Simone Ribero.

Les også: - Ikke alltid slik at den styggeste føflekken er den farligste

- Funnene kan ha en stor innvirkning for primærhelsetjenesten som gjør at allmennleger mye raskere kan estimere antall føflekker hos pasientene, sier Ribero.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Volvat bruker MoleMax for å ta bilder av og underske føflekker. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)


Bare en av faktorene

Hudlege ved Volvat medisinske senter Oslo, Sidsel Haug presisierer at antallet føflekker ikke sier alt om risikoen for hudkreft.

- Å fokusere på antall føflekker alene kan nok skremme pasientene litt. Antallet føflekker er bare én av flere risikofaktorer. I tillegg kommer risikofaktorer som for eksempel lys hud, rødt hår og fregner, hvor utsatt en har vært for soling spesielt i barndom, antall forbrenninger, om det er andre med føflekkreft i familien, sier Haug til Nettavisen.

-Undersøker hele huden

Hun mener mange føflekker alene ikke nødvendigvis har så stor betydning for risikoen for føflekkreft.

Haug mener at å telle føflekker på en arm muligens kan være en indikator på om vedkommende har mange føflekker totalt, slik studien viser. Men hun ser likevel ikke helt poenget med studien. Det er da ikke noe problem å se over hele huden om en pasient har mange føflekker eller ikke.

- Hvis pasienter ønsker å få sjekket en føflekk, undersøker vi alltid hele huden. Ikke sjelden viser pasientene oss en bestemt føflekk de selv synes er rar eller er bekymret for, så ender vi opp med å fjerne en annen føflekk pasienten ikke har reagert på, men som vi hudleger synes ser suspekt ut. På den måten har vi fått fjernet endel føflekkreft i tidlig stadium, hvilket indikerer god overlevelsesmulighet for pasienten.

- Hvis pasientene kommer til fastlege for å sjekke føflekker, bør også fastlegen ha sett over hele huden om det er noen suspekte føflekker før de henviser videre til spesialist.

Tar bilde av hele kroppen

Volvat bruker metoden MoleMax hvor de fotograferer hver enkelt kroppsdel (bodymapping) for å ta bilde av mistenkelige føflekker eller hvis man har mange føflekker. Nettavisen testet metoden i fjor høst.

- Vi følger Rikshospitalets anbefalinger når det gjelder test av føflekker. det kan være vanskelig å holde kontroll på økt antall føflekker hvis man gar mange, og man kan være mer utsatt for hudkreft om man har mange føflekker, sier Unni Gisletun, leder for Volvat i Oslo til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.