RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mer enn dyktighet og utseende

Sist oppdatert:
Les hva filmregissørene ser etter når de velger ut sine talenter.

(BiipMag): Regissørene BiipMag har snakket med er vant til å jobbe med unge skuespillere.

Regissør Magnus Mork sammenlikner casting med den store kjærligheten - man sitter igjen med følelsen av å ha funnet «den eneste rette».

Mer enn skrekk og collegefilm
Regissørene Jon Haukeland og Magnus Mork har laget hver sin novellefilm som viser at ungdomsfilm kan være så mye mer enn skrekk og collegefilm. Begge novellefilmene «Ti år fra nå» og «Kompisar» har unge debuterende skuespillere i rollene og tar opp temaer som fremtidsangst, sjalusi, umulig forelskelse og homofili.

  • De to filmene kan du se gratis hver dag klokka 17.40 på Klingerberg kino i Oslo frem til 5.oktober.

BiipMag har spurt de to regissørene om hvordan de velger ut skuespillere til sine filmer:

- Finnes det bare en riktig person?
Regissør for filmen «Ti år fra nå», Jon Haukland, sier at han tror det bare finnes en eneste person som passer for en gitt rolle:

- Det som skjer i en castingprosess er at du prøver ut flere muligheter. Etter hvert ser regissøren og agenten hva de egentlig er ute etter. Det er kanskje noe annet en det de trodde da de startet. Da smelter ideen om en karakter sammen med den personen som gir mest og så blir det ingen annen mulighet en den ene. Noen ganger får man ikke den skuespilleren man vil ha. Da har man et problem, sier han til BiipMag.

- Jeg tror ikke det bare finnes én fasit eller eksakt person som passer til en rolle, men bak et rollevalg ligger det mye mer enn dyktighet og utseende.

- Som den store kjærligheten
Regissør Magnus Mork, som har regissert «Kompisar», mener derimot at det ikke finnes bare en person som kan passe:

- Jeg tror ikke det bare finnes én fasit eller eksakt person som passer til en rolle, men bak et rollevalg ligger det mye mer enn dyktighet og utseende. På teater finnes det jo mange forskjellige oppsetninger av et gitt stykke med ulike rollebesetninger som alle kan vær velfungerende. Det handler om å finne noen man føler formidler det uttrykket man er på jakt etter i filmen, og det kan være så spesifikt at man må gå gjennom tusen kandidater for å finne den ene som man synes passer.

- I sluttfasen av en casting kan man stå igjen med to favoritter og da står valget egentlig mellom to forskjellige filmer. Og når den endelige avgjørelsen er tatt og filmen er ferdig føles det som om det var det eneste rette. Det er vel litt som med den store kjærligheten - følelsen av at det bare finnes en som virkelig passer, sier Magnus Mork til BiipMag.

Rollesammensetninger
Å sette sammen ulike skuespillere, som spiller ulike roller i filmen, er ikke bare enkelt:

-Roller står alltid i forhold til hverandre på en eller annen måte og det er aldri tilfeldig hvordan en hel rollebesetning ser ut som helhet. Selv om to skuespillere kan føles perfekte til to roller kan det godt være de ikke passer sammen. Dette er noe som synes under en prøvefilming, kjemi eller ikke kjemi, sier Mork til BiipMag.

- Jentene gjorde seg søte
Skuespillere må ikke bare prøve å bli likt av regissøren. Det handler også om samhandling mellom de ulike skuespillerne:

- I filmen «Ti år fra nå» prøvde vi ut mange forskjellige kombinasjoner. Først de to guttene som skulle være kompiser og så et kjærestepar og deretter prøvde vi de to guttene sammen med mange forskjellige jenter. Vi lette etter en jente som både kunne være venn med den ene gutten Berat og være kjæreste med Markus, sier Haukeland og legger til:

- Det de fleste jentene gjorde var at de prøvde å bli likt med en gang og gjorde seg søte. Når vi valgte Hege var det fordi hun utfordret begge to og inntok en posisjon. Det var mer sånn som vi forestilte oss at et ekte vennskap kunne være. Det så bra og troverdig ut.

Lyst til å bli regissør?
Her er de to regissørene sine tips:

- Legg merke til mennesker rundt deg ved å observere dem og tenke på hvorfor de gjør som de gjør.
- Øvelse gjør mester: Verken det å være skuespiller eller regissør er noe man bare kan lese seg til. Man må teste og feile.

Lyst til å bli filmskuespiller?
- Da er det viktig å kunne koble ut sitt eget ego.
- Som filmskuespiller er man ikke så avhengig av teaterskuespillets teknikk, men det er likevel krevende.
- Vær modig og by på deg selv. Det motet som skal til er det ikke alle som har.
- Lyst å være med i en film? Da kan man registrere seg hos et castingbyrå eller møte opp på prøvefilminger hos et produksjonsselskap.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere