*Nettavisen* Nyheter.

- Mer fokus på styrketrening og kosthold

Foto: Morgan Flame

Personlig trener mener folk må slutte å bry seg om treningstrender.

(SIDE2): Når det gjelder trendene for 2014 spår blant annet amerikanske treningseksperter at både pilates og zumba har nådd sitt høydepunkt, mens yoga og styrketrening blir mer populært.

Personlig trener og praktisk fagansvarlig i Akademiet for personlig trening, Martin Norum, tror at interessen for disse to treningsvariantene også vil dale her i Norge, mens blant annet styrketrening og trening med frivekter vil bli enda mer populært.

- Jeg tror også at egenvektstrening, hvor man utelukkende trener med egen kroppsvekt som belastning, er en trend vi vil se mye sterkere i 2014, sier Norum til Side2.

Samtidig oppfordrer den personlige treneren folk til å velge den treningsformen som er effektiv for å oppnå de respektive målene hver enkelt person har.

- Jeg mener folk må slutte å bry seg om hva som er «hot» akkurat nå. Det burde ikke være fokus på det nyeste og kuleste. Ikke alle trendene passer overens med målsettingen til alle. Jeg mener folk må slutte å bry seg om trender og gjøre det som er best for sitt respektive mål, påpeker Norum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morgan Flament (Mediehuset Nettavisen)

Populært med spinning og yoga

Treningskjedene SATS og Elixia er derimot ikke helt enige om at Zumba-feberen og pilatestimene vil forsvinne helt.

- At pilates og Zumba daler i populæritet kan nok stemme til en hvis grad, men flere dansetimer og generelt «body&mind-timer» hos oss er populært, sier produktsjef for gruppetrening i Elixia, Johanna Fredriksson, til Side2. Hun legger til at blant annet yogatimene også er noe Elixia-medlemmene setter stor pris på.

Personlig trener og ansvarlig for gruppetrening i SATS Norge, Randi Christensen Solberg, tror heller ikke at interessen for latininspirerte dansestilen vil forsvinne helt det neste året.

- Pilates og Zumba er fortsatt populært, og det blir feil å si at populariteten faller spesielt mye. Men det vi har sett i Norge er at sykling og styrketrening i sal er den mest populære treningen og har vært det i noen år. Ulike former for crosstraining der man kombinerer kondisjon og styrke er også populært, og vi tror vi vil se en økende popularitet her de neste årene, mener Christensen Solberg.

Mest populært nå

Ifølge Fredriksson fra Elixia er både styrketrening og intervalltrening populære treningskonsepter blant deres medlemmer.

- «HIT», vårt alternativ til Crossfit og «3D Strenght» er veldig populært nå. I små klasser ledet av en personlig trener får du testet deg i olympisk vektløfting, kettlebells og coretrening, forklarer hun.

På SATS er det derimot sykling og yoga som for tiden er mest populært.

- Den mest populære gruppetreningen på SATS er innendørs sykling. «Bodypump» er en god nummer to og på plassen bak kommer «PowerStep». Ulike former for sirkeltrening er også veldig populært. De ulike yogatimene er veldig populære og vi har faktisk høyere besøkstall på yogatimer enn for eksempel Zumba, sier Christensen Solberg.

- Vi merker også at basistrening blir stadig mer populært. Knebøy og markløft kombinert med dynamisk oppvarming ser vi at flere medlemmer gjør på egenhånd. Tidligere var det gjerne de som benyttet PT som trener på denne måten, men nå har dette spredd seg til en større del av medlemsmassen, forklarer hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Colourbox)

Vil vite mer om kosthold

Christensen Solberg fra SATS tror også at etterspørselsen av personlig trener er en trend som vil fortsette også de neste årene.

- Vi ser at stadig nye grupper opplever gode resultater når de får hjelp fra en personlig trener. I tillegg tror vi at flere vil bli opptatt av kostholdet for å oppnå bedre resultater og mer overskudd, sier hun.

- En kundeundersøkelse fra sommeren 2013 viser at om lag 40 prosent har et tydelig mål om å få bedre utholdenhet eller bli sterkere, og ti prosent trener for å øke vekten. Undersøkelsen viser også at medlemmer fra alle disse gruppene ønsker kostholdsrådgivning for å nå målene sine, påpeker Christensen Solberg.

Personlig trener Martin Norum har også lagt merke til at det er mer snakk om ernæring og kostholdsveiledning blant PT-kunder. Hans erfaringer er at den typiske PT-kunden gjerne vil ha trening og kostholdsveiledning som er tilpasset fettreduksjon.

- De fleste vil gå ned i fettprosent og gjerne ha litt mer muskler. Flere fremgangsmåter kan fungere for dette, men trening for å øke styrken samtidig som det inkluderes noe kondisjonstrening i form av for eksempel sirkeltrening eller løping, er ofte ting disse typen PT-kunder finner gøy og effektivt.

Norum tror også at gruppetrening der tre-fire personer trener sammen med samme personlig trener vil øke i løpet av de kommende årene.

- Dette har man også sett at har vært en av de størst voksende trendene i 2012 og 2013. Det er fortsatt slik at de fleste som har personlig trener har timer alene med PT, og dette sikrer optimal oppfølging. Likevel er det fordeler med mindre grupper på 3-6 personer som helst er på noenlunde samme nivå og kan presse hverandre og få kyndig veiledning av en trener underveis. Jeg tror dette vil øke betydelig neste år, forklarer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.