*Nettavisen* Nyheter.

- Mer sykefravær i det offentlige

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Sykefraværet er lavere i det private enn i det offentlige, slår NHO Service fast. Fagforbundet mener statistikken er verdiløs.

12.05.12 11:49

NHO Service har med hjelp fra Statistisk sentralbyrå (SSB) laget statistikk for 2011 over sykefraværet i bransjene renhold, sykehjem/hjemmetjenester og kantiner. Poenget med statistikken er å sammenligne sykefraværet i offentlig og privat sektor.

Fra helsesektoren er det hentet ut tall fra sykehjem og hjemmetjenester. Her lå sykefraværet ved privat drift på 7 prosent, mens det var 9,7 prosent når kommunene var arbeidsgiver.

Innen renhold var sykefraværet 11 prosent i kommunene, mens det i det private var 9,8 prosent. For kantiner var det offentlige så vidt bedre enn det private med henholdsvis 8,7 og 8,8 prosent sykefravær.

Håper på flere tiltak
- Sykefravær er en viktig indikator på arbeidsmiljø, trivsel, ledelse og evnen til å levere kvalitet, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Ved å offentliggjøre tall hvert kvartal framover, vil vi gjøre det lettere å få noe å strekke seg etter. Vi håper tallene kan anspore til tiltak som reduserer sykefraværet og skape bedre kvalitet for ansatte og de som mottar tjenester,

Renholdsbransjen, helsesektoren og kantinebransjen er ifølge Furulund valgt ut fordi dette er bransjer med et sykefravær som ligger relativt høyt og fordi sammenlignbare tall er tilgjengelige.

I Fagforbundet slår nestleder Mette Nord fast at statistikken ikke holder mål, og at tallene ikke er sammenlignbare i det hele tatt.

- Det er selvsagt bra hvis noen driver systematisk arbeid for å få ned sykefraværet, men det som NHO Service her presenterer holder ikke må, sier Nord til ANB.

Hun mener det må tas høyde for sammensetning i både alder, kjønn og antall fast ansatte og vikarer.

- Lite grunnlag
- Vi kjenner fra de private sykehjemsskandalene i Oslo at det har vært mange vikarer, og det er heller ikke mer enn et titalls private sykehjem igjen her i landet etter disse sakene. Dermed blir det lite sammenligningsgrunnlag, mener hun.

Nord slår fast at vikarene ofte er yngre, noe som spiller inn på fraværet, og at særlig renholdsbransjen har vært utsatt for kritikk for sosial dumping og uryddige forhold.

- I bemanningsbransjen har det heller ikke vært særlig fokus på avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) og eldre arbeidstakere. Derfor blir det hele som å sammenligne appelsiner og poteter, sier en lettere oppgitt Mette Nord. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.