- Merkelig måte å drive krig på

Massakre, Bagdad, Irak, USA, Reuters.

Massakre, Bagdad, Irak, USA, Reuters. Foto: WikiLeaks

- Ingenting i videoen som tilsier at de Reuters-ansatte var militære mål, sier fotosjef Odd Andersen i Associated Press.

06.04.10 21:48

Den norske fotografen Odd Andersen, som er fotosjef i Associated Press med ansvar for Europa, Afrika og Midtøsten, har sett sjokkvideoen WikiLeaks publiserte mandag. Den viser hvordan to Reuters-ansatte og et titall sivile blir skutt med maskinkanon fra amerikanske Apache-helikoptre.

- Jeg har vært i Irak og kjenner til det stresset amerikanske soldater lever med, men jeg syns det man ser i videoen er en merkelig måte å drive krig på - å skyte på grupper av mennesker fordi man tror at en eller to personer har våpen, sier Odd Andersen til Nettavisen.

Les også:- Norge må fordømme henrettelsene

Andersen har selv vært på oppdrag i Irak 10-12 ganger de siste 20 årene. Fra sitt kontor i London leder han nå ni AP-fotografer som arbeider i Irak.

- Enhver bar jo våpen
- Etter å ha sett videoen, syns du det ser ut som om fotografene bærer våpen?

- Når vi nå i ettertid vet hva vi skal se etter på videoen, så er det jo helt klart at de ikke gjør det. Men uansett så er det jo på det rene at ingen på disse bildene brukte våpen mot amerikanske styrker. En annen ting er at på den tiden - i 2007 - så bar jo enhver person i Bagdad våpen for å beskytte seg selv, sier Andersen.

Les også:Bekrefter at videoen er ekte

- Syns du at det ser ut som om fotografen i videoen skal skyte en rakettdreven granat?

- Når du løfter et kamera, og kanskje spesielt et TV-kamera, så kan det misforstås og se ut som om du tar opp et våpen. Men her er det ingen aktiviteter som indikerer at våpen blir rettet mot helikoptrene i luften eller noe som helst.

- Ikke noe de gjør feil
Odd Andersen sier han er fullstendig klar over at det ofte kan gå galt i en krigssone, men at det likevel ikke unnskylder at uskyldige blir drept.

- Jeg syns det er trist at amerikanerne ikke beklager det som har skjedd. Det virker rett og slett som om de har en uvilje mot å beklage slike hendelser, sier Andersen.

Les også:- Reuters-ansatte skutt og drept av amerikanske styrker

- Gjorde de Reuters-ansatte noen feil som kan forklare hvorfor de ble skutt og drept?

- Jeg ser ikke noe de gjør feil. Det er ingenting som tilsier at de skulle være noe mål for amerikanske soldater. De bærer sivile klær og har kamera på skulderen.

Tirsdag krevde leder Reza Rezaee i Fredsinitiativet at utenriksminister Jonas Gahr Støre må fordømme drapene som vises på videoen. Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet sier til Nettavisen at UD ikke har noe grunnlag for å kommentere saken.

- Flere videoer kommer
Nettstedet som lekket videon, WikiLeaks, har tirsdag annonsert at det vil komme flere videoer av denne typen fremover.

Se videoen her - Nettavisen advarer om at videoen inneholder sterke bilder

HTML EMBED
video_embed(13043);

Det har nå også blitt publisert en nesten 40 minutter lang uredigert video fra hendelsen. Den ser du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.