*Nettavisen* Nyheter.

- Merkepresset et større problem enn hijab

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener det er «uhyrlig» å sammenligne hijab med Ku Klux Klans hvite hetter.

03.03.10 14:42

Presset om å gå med dyre merkeklær er et større problem i norsk skole enn muslimske jenter i hijab. Det mener Høyres nestleder Erling Lae.

Den tidligere byrådslederen i Oslo leder nå en gruppe nedsatt av Høyre som skal se integreringsarbeidet i Norge. Han mener Ap-nestleder Helga Pedersen, Oslo SVs leder Heikki Holmås og leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp gir uttrykk for «en snerpete formynderholdning» når de åpner for eller tar til orde for å forby hijab i norsk skole.

Les også: Sammenligner hijab med Ku Klux Klan

- Et ufarlig plagg
- Det viktigste må være hva elevene lærer og får inn i hodet sitt, ikke hva de har oppe på hodet. Hijab har vi hatt i mange år. Nå er det blitt mote, men hijab er et helt ufarlig plagg. Hvis vi forbyr det, vil noen elever oppleve at de skal straffes for hvem de her, sier Lae.

Kunnskapsdepartementet har bedt om en vurdering av hvorvidt en skole eller kommune kan hindre elever i å bruke hodesjalet hijab i skoletiden. Tidligere har departementet konkludert med at skoler kan nekte elever å bruke burka eller niqab, som også skjuler ansiktet. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har uttalt at det ikke er ønskelig at småjenter går med hijab, men hun har også understreket at hijab ikke kan sidestilles med burka og niqab og at hun ikke ønsker et hijabforbud.

Ber Halvorsen droppe utredning
Erling Lae mener Kunnskapsdepartementet kunne spart seg denne utredningen.

- Dropp denne utredningen om lovlighet. Et forbud mot hijab vil være et overgrep, sier Lae.

I dag kan den enkelte skole eller kommune vurdere om det er behov for et forbud mot plagg som dekker elevenes ansikt. Skal dette også gjelde hijab, mener Lae at staten åpner for diskriminering fra kommune til kommune.

- Her åpner man for en debatt som er veldig unødvendig, sier Lae.

- Christian Tybring-Gjedde i Frp sier om hijab at det «ikke er et uskyldig tøystykke» med et symbol på radikal islamisme. Han sammenligner det å gå med hijab med å ikle seg Ku Klux Klans hvite hetter. Du beskriver hijab som et moteplagg og beskriver det som uskyldig. Det er stor avstand mellom dere?

- Uhyrlig sammenligning
- Frp er gjerne opptatt av foreldrenes ansvar, så la dem få det ansvaret! Når det gjelder sammenligningen med Ku Klux Klan, synes jeg den er uhyrlig. Det er motbydelig og kunnskapsløst og sammenligne det å ikle seg hijab med en rasistisk bande som brente hus og forfulgte minoriteter, sier Lae.

Den tidligere byrådslederen understreker at han har samarbeidet godt med mange i Frp. Han tror ikke Tybring-Gjeddes uttalelser er representative for Fremskrittspartiet.

- Ønsker man å regulere hvordan elevene kler seg i skolen, bør man heller argumentere for å innføre skoleuniform. Jeg tror ikke det er veien å gå, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.