*Nettavisen* Nyheter.

- Militær ledelse uunngåelig

Egypts forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi, i midten, fungerer nå som Egypts øverste leder. Foto: KHALED DESOUKI (Afp)

Det nye militære styre i Egypt vil respektere fredsavtalen med Israel.

13.02.11 08:39

Det nye egyptiske militære styret i Egypt bekrefter at de vil respektere alle internasjonale og regionale avtaler, også fredsavtalen med Israel.

Kunngjøringen ble gjort på egyptisk tv og styret understreker at de vil jobbe mot en fredelig overgang mot sivilt styre, skriver BBC.

Egypts avgåtte president Hosni Mubarak har forlatt landet og reist til De forente arabiske emirater, ifølge Al Jazeera.

Fredag trådde Tantawi frem som Egypts nye leder. Hva militæret kommer til å gjøre i tiden fremover er heller uvisst, ei heller om de kommer til å gjennomføre det planlagte valget i september, skriver Dagbladet.

- Egypt er i en ny verden. At det militære nå går inn og overtar styringen i en overgangsperiode er ikke noe vits å bekymre seg for. Vi går ut på gatene igjen, hvis de ikke lytter til folket, sier finansanalytiker Amr Hassanein på telefon fra Kairo til Dagbladet.

Fredag kveld sendte forsvarsrådet ut en melding til folket der det sto at, «Vi kjenner til folkets krav om å innføre radikale endringer og hvor alvorlig denne saken er.»

Mange reaksjoner
Fredag ettermiddag rundt klokken 17.00 gikk visepresident Omar Suleiman i Egypt ut på egyptisk tv og sa at president Hosni Mubarak hadde trukket seg.

"I Guds navn den barmhjertige, den medlidende, innbyggere. i løpet av disse svært vanskelige omstendigheter Egypt går gjennom, har president Hosni Mubarak besluttet å trekke seg som Egypts president, og har overlatt makten til forsvarsrådet og de militære i landet" var uttalelsen hans.

Norske politikere var tidlig aktive på Twitter. Høyre-leder Erna Solberg skrev blant annet;

«Flotte gledesbilder fra Egypt. Men nå starter det vanskelige arbeidet med å sikre at dette blir en overgang til demokrati.»

Statsminister Jens Stoltenberg twitret også tidlig, men senere på kvelden kom det en offisiell uttalelse;

- Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sa han.

Les også: Frihetsjubel i hele natt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.