RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min forhud er borte. Og jeg merker tapet hver eneste dag

EN FORBRYTELSE: - En forbrytelse blir ikke rettferdig eller tillatt bare fordi man har gjentatt den i årtusener, skriver Svend Ravn i kronikken i Berlingske Tidende.
EN FORBRYTELSE: - En forbrytelse blir ikke rettferdig eller tillatt bare fordi man har gjentatt den i årtusener, skriver Svend Ravn i kronikken i Berlingske Tidende. Foto: Wikimedia Commons / Twitter
Sist oppdatert:
- Kjære politikere: forby omskjæring, skriver danske Svend Ravn i en kronikk som nå spres i rekordfart på nett.

En kronikk om omskjæring av guttebarn, med tittel «Omskjæring er en forbrytelse», skrevet av den danske kommuniksajonskonsulenten Svend Ravn, spres nå i raskt tempo på nettet.

- Kjære foreldre. Kjære politikere. Kjære omskjærere. Min forhud er borte. Og jeg merker tapet hver eneste dag. Når jeg sykler til jobben. Når jeg går en tur i skogen. Når jeg har sex. Hver gang merker jeg det fysiske ubehaget og den psykiske smerten ved min manglende forhud, skiver Svend Ravn i kronikken som først ble publisert i Berlingske Tidende. Kronikken er også publisert på norsk i Aftenposten.

Han beskriver det som en plage, en meningsløs lidelse påført ham av sine egne foreldre som mente det godt.

- Jeg skrev kronikken for å prøve å overbevise norske politikere, foreldre og religiøse ledere om at rituell omskjæring av mindreårige bør stoppes. Det er ikke riktig å skjære friske kroppsdeler av barn som ikke kan si ja eller nei, sier Svend Ravn, til Nettavisen. 

Han hadde håpet at det norske Stortinget ville si nei til rituell omskjæring av mindreårige, og er skuffet over at politikerne mandag vedtok at rituell omskjæring kan utføres på guttebarn i Norge, så lenge inngrepet utføres av offentlig helsepersonell.

- Jeg tror at nordmenn akkurat som de fleste dansker, mener at omskjæring av mindreårige bør forbys. Men langt de fleste av Stortingets politikere mener åpenbart noe annet. Det er jeg skuffet over. Og det er ingen trøst at dette uopprettelige inngrepet gjennomføres av offentlig helsepersonell, sier Ravn til Nettavisen.

Kan ikke tilgi kulturen
Ravns far var jøde. Derfor ble han omskråret da han var åtte dager gammel. Det er nå 44 år siden, og Ravn stiller spørsmål ved om dette kan betegnes som en forbrytelse.

I kronikken i Berlingske Tidende påpeker han at det å gjenta en forbrytelse i årtusener ikke rettferdiggjør den, eller gjør den tillatt. Den kan heller ikke rettferdiggjøres fordi den utføres under dekke av å være kultur eller religion, mener Ravn.

Han kommer deretter med en klar oppfordring til foreldrene om å la være å omskjære guttene sine. Selv om han har tilgitt foreldrene sine, siden han vet at de ikke ville ham noe vondt, skriver han at han ikke kan tilgi den religiøse kulturen som fikk dem til å tro «at deres forbrytelse var det riktige».

- Religion sitter ikke i forhuden
Selv om han er omskjært, og merker dette hver dag, anser han seg ikke som jøde eller del av den jødiske kultur.

- For hverken religion eller kultur eller familiefølelse sitter i forhuden. Der sitter kun en masse deilige nerver, som kan gi deg noen av de mest vidunderlige opplevelser i ditt liv. Jeg får aldri min forhud igjen, men jeg kan fortelle min historie i håp om at dere; jødiske, muslimske og amerikanske foreldre vil spare guttene deres for den smerten og seksuelle invalidisering, som alltid følger med en omskjæring, skriver Ravn. 

Omskjærings-ja fra Stortinget
Etter Stortingets ja til rituell omskjæring mandag skal landets sykehus heretter kunne tilby foreldre å utføre rituelll omskjering, slik at den jødiske og muslimske minoriteten skal være sikret at inngrepet skjer på forsvarlig vis.

- Vedtaket er en seier, uttalte leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn.

– I dag er jeg veldig stolt av politikerne våre og av landet mitt. Det er spesielt hyggelig at innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen var enstemmig, sier Kohn til NTB mandag.

Også Senterpartiet, som tidligere har markert motstand mot omskjæring, har stilt seg bak vedtaket for å sørge for at inngrepet skjer i trygge former.

Men partiet har samtidig fristilt sine medlemmer i saken, og tre av Sps stortingsrepresentanter, anført av Jenny Klinge, har kommet med et tilleggsforslag om at det fastsettes en nedre aldersgrense på 18 år.

– Det som plager meg, er uviljen hos mange mot å diskutere om det er prinsipielt riktig skjære vekk friske kroppsdeler på småbarn, når ungen verken har mulighet til å samtykke eller nekte, sa Klinge da saken var til debatt i Stortinget mandag.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere