*Nettavisen* Nyheter.

- Min mat er sunnere enn ferdigmat

Foto: GEORGES GOBET (Afp)

Kjent TV-kokk snakker forskerne midt imot.

20.12.12 12:33

(SIDE2:) Nylig meldte britiske forskere ved Newcastle University at det slett ikke er slik vi tror at hjemmelagd mat nødvendigvis er bedre enn ferdigrettene.

Færre kalorier
De fant at flere av ferdigrettene du får kjøpt i britiske supermarkeder inneholdt færre kalorier og mindre fett enn oppskrifter i noen av de mest populære kokebøkene til TV-kokker som Jamie Oliver, Nigella Lawson og Hugh Fearnley-Whittingstall.

Teamet bak undersøkelsen testet 100 oppskrifter mot en rekke ferdigretter fra Sainsbury's, Asda og Tesco, som er de vanligste matvarekjedene i Storbritannia. De mente at årsaken til funnet var at ferdigmatprodusentene har vært presset til å levere sunnere retter på en helt annen måte enn TV-kokkene.

Forskerne mente også at TV-kokkene burde merke sine oppskrifter på samme måte som ferdigmatprodusentene må gjøre de,t siden mange av kokkene jobber for å fremme sunnere matvaner.

LES MER:- Mer usunt enn ferdigmat

Klikk på bildet for å forstørre.

Spise mer
Jamie Oliver og hans team sa i en uttalelse at de ønsket alle undersøkelser som kunne fremme sunn mat velkommen. De sa også at de holdt på å innføre en kalorimerking av retter.

Men kokken Hugh Fearnley-Whittingstall som fremmer en økologisk levestil, er høyt uenig med forskerne. I en egen artikkel i The Guardian skriver han at han mener årsaken er at du spiser mer av hjemmelaget mat. Det vil si at porsjonene er større.

- Ti mer du spiser, til flere kalorier får du i deg, skriver han.

Fearnley-Whittingstall skriver at han likevel tar undersøkelsen alvorlig i den forstand at han mener TV-kokker bør fremme et balansert og variert kosthold på TV.

- Det betyr ikke at vi skal telle kalorier i hver eneste oppskrift vi lager og ta bort fettet i alt vi lager, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.