RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min telefon ble avlyttet

(Rogalands Avis/Erik Holsvik)
Sist oppdatert:
Straffesak mot polititopper om ulovlig telefonavlytting i Stavanger tingrett.

Akkurat nå sitter politimester Hans Vik, påtaleansvarlig Bjørn Andersen, leder for seksjon for økonomisk kriminalitet John Arild Jåsund og politiadvokatene Erik W. Rand og Gro Stangeland i Stavanger tingrett i en sak som omhandler ulovlig telefonavlytting. Det skriver Rogalands Avis.

Privat straffesak

Det er Ingrid Ottesen, Fred A. Ingebrigtsens ektefelle, som har gått til en såkalt privat straffesak mot polititoppene i forbindelse med at telefonen hennes skal ha blitt avlyttet i etterkant av at Fred Ingebrigtsen ble pågrepet i juni 2008.

Dagen startet med at Ottesens advokat John Christian Elden krevde at retten ble satt med meddommere og at samtlige av de saksøkte møtte.

I utgangspunktet var det bare Vik og Andersen som var til stede, men etter en pause der tingrettsdommer Torbjørn Husebø lovet å skaffe til veie meddommere har også Jåsund, Rand og Stangeland kommet til rettssal 1 i Stavanger tingrett.

Også Fred Ingebrigtsen er i retten som tilskuer.

Klokken 10.05 kom også de to meddommerne til retten og saken startet opp igjen. Elden viste til at hans klients telefoner ble avlyttet i tre dager etter at Ingebrigtsen ble pågrepet den 16. juni 2008.

Han mener at det er to tvistetema i saken:

- Var det lov eller var det ikke lov. Og dersom det ikke var lov – var de saksøkte i rettslig villfarelse? sa Elden.

Innsidesaken:
* Mandag 16. juni 2008 ble Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen, hans søster, svoger Kåre Nilsen, halvbror og Knut Helge Nordbotn siktet for ulovlig innsidehandel.

* Fredag 20. juni ble Lars Audun Lunde også siktet i saken. Tirsdag 24. juni ble den sjuende siktet, en 59 år gammel venn og forretningsforbindelse.

* I tillegg er det tatt ut siktelser i forhold til fire selskaper, som eies av de siktede.

* Alle er siktet for å ha kjøpt aksjer i Acta for over 114 millioner kroner.

* I midten av september 2010 kom politiet med en endret siktelse mot Ingebrigtsen og de andre siktede i saken. Denne går mer på overtredelser av verdipapirloven og mindre på innsidehandel.

* Saken ble ferdig etterforsket i desember 2010.

* Acta ble grunnlagt i 1990 av Ingebrigtsen og han har i flere år også sittet som styreleder i selskapet.

Det var i 2010 at Ingebrigtsens kone Ingrid Ottesen anmeldte de fem navngitte politifolkene til Spesialenheten for politisaker. Denne er henlagt, men ble så anket til Riksadvokaten.

Taushetsplikt

Tolle Stabell, assisterende regjeringsadvokat, representerer de saksøkte.

Han viser til at i forbindelse med spørsmålet om telefonavlytting råder en streng taushetsplikt, og at av den grunn har ikke saksøkte anledning til å forklare seg.

Elden på sin side viser til at han ikke er interessert i selve innsidesaken, men hvorfor de saksøkte valgte å opprettholde telefonavlyttingen til tross for at Ingebrigtsen var pågrepet?

- Formålstjenlig

Bjørn Andersen bekreftet i retten at de besluttet å opprettholde avlyttingen av telefonen i Ingebrigtsen/Ottesens bolig etter at Ingebrigtsen var pågrepet.

- Dette var en vurdering vi foretok og ikke en forglemmelse, sa Andersen da han ble spurt konkret om dette av Elden.

Ifølge Andersen kunne han ha sagt mye om dette, men ønsket ikke dette på grunn av taushetsplikten.

Også Gro Stangeland sa at fra politiets side fant de det formålstjenlig å fortsette avlyttingen etter at Ingebrigtsen var pågrepet.

- Grovt krenket

Ingrid Ottesen ga uttrykk for at hun følte seg grovt krenket da hun fant ut at telefonen var avlyttet i dagene etter pågripelsen.

- Dette handler om personlige samtaler i den største krisen i mitt liv. Det var helikoptre over huset vårt, for å finne ut hvordan mafiaen ute på Randaberg opererer. Dette er de mest sårbare og personlige samtalene jeg noensinne har hatt. Jeg føler meg krenket, skrekkelig krenket, sa hun.

Hun forklarte at hun hadde tatt saken til retten for å få en vurdering om politiet hadde adgang til å avlytte henne.

Spesialenheten for politisaker har konkludert med at avlyttingen var ulovlig, men ikke straffbar. Riksadvokaten har ikke tatt stilling til spørsmålet.

Elden la ned påstand om at Rogaland politidistrikt dømmes til en foretakstraff i form av en bot på 150.000 kroner.

Han la også ned påstand om at Rand, Jåsund Stangeland og Andersen dømmes til betinget fengsel i 14 dager, og at de også betaler hans klients saksomkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere