*Nettavisen* Nyheter.

- Mindreårig forbryter kan bli hengt i julen

Foto: Iran Human Rights

Frykter at regimet vil utnytte julefreden til å henrette ungdomsforbrytere.

16.12.13 21:31

(Nettavisen): Mohammed Reza Haddadi var bare 15 år gammel da han ble dømt til døden for et drap han angivelig begikk. Det er snart ti år siden dommen falt. Hele fem ganger har henrettelsen hans blitt stanset eller utsatt, trolig på grunn av internasjonal press.

Nå frykter organisasjonen Iran Human Rights at han igjen står i umiddelbar fare for å bli henrettet.

- Vi har gjennom våre kilder fått signaler om at han selv skal ha fått beskjed om dette, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- 150 mindreårige
Amiry-Moghaddam anslår at det er om lag 150 mindreårige forbrytere i iranske fengsler - det vil si personer som begikk forbrytelsene da de var barn. Alle venter på å bli henrettet. De siste fem årene skal minst et tjuetall mindreårige ha blitt henrettet.

Iran er ett av de få landene i verden som fortsatt henretter mindreårige forbrytere. Det til tross for at landet har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige.

Senest i september måned ble en 18 år gammel mann henrettet ved henging i Iran for en forbrytelse han begikk som 14-åring. Da var det stille fra verdenssamfunnet.

- Utnytter julefreden
Nå frykter Amiry-Moghaddam at Iran skal utnytte julefreden til å henrette «omstridte» fanger.

- Når verdenssamfunnets oppmerksomhet er borte, spesielt ved jul og nyttår, ser vi en stor økning i antall henrettelser, og spesielt henrettelser som normalt ville ført til internasjonale reaksjoner. Det at iranske myndigheter bestemmer seg for å fullbyrde henrettelser av mindreårige i julen, er ikke utenkelig, sier Amiry-Moghaddam.

Nå etterlyser han reaksjoner fra Norge og verdenssamfunnet for øvrig.

- Vi er bekymret for både han (Mohammed Reza Haddadi) og de andre mindreårige. Iran er mer mottakelig for internasjonal press, nå som de prøver å normalisere sine forbindelser til Vesten. Derfor er det enda viktigere at norske myndigheter kommer på banen, sier Amiry-Moghaddam.

- EU må på banen
En delegasjon fra EU-parlamentet er for tiden på besøk i Iran. Iran Han Rights har i den anledning sendt et formelt brev til EU-parlamentet med anmodning om at EU setter dødsstraff mot mindreårige på sin agenda.

- Dødsstraff mot mindreårige må ha en høy prioritet, sier Amiry-Moghaddam.

Irans president Hassan Rouhani er som kjent langt mer moderat enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Rouhani har gjentatte ganger understreket at han ønsker å bedre forholdet til Vesten. Et eksempel på dette er den nylige inngåtte atomavtalen mellom Iran og seks stormakter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag