RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mindreårig gutt henrettes i morgen

Foto: Iran Human RIghts
Sist oppdatert:
Skal trolig henrette en mindreårig samtidig som FN tar imot regimet med åpne armer.

(Nettavisen): Ungdomsforbryteren skal henrettes ved henging i Karoun-fengselet i Ahwaz sørvest i Iran tirsdag, opplyser Iran Human Rights. Organisasjonene sier de har fått bekreftet dette fra troverdige kilder i Iran.

Mohammed Maher Ayashi, som nå skal være 20 år gammel, ble dømt til døden for drapet på en jevnaldrende gutt under en gateslåsskamp da han var 17 år og ti måneder gammel.

Brudd på FN-forpliktelser
Det iranske regimet har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av personer som begikk forbrytelsene som mindreårige. Til tross for det så fortsetter det iranske regimet praksisen med å henrette ungdomsforbrytere.

- Dette skjer jo mens FN skal ta imot Irans president, og mens verdensledere - særlig de i Vesten - ser fram til å møte ham. På samme dag skal Iran henrette en mindreårig – det vil si at han begikk den angivelige forbrytelsen da han var under 18 år, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Dette er et klart brudd på Irans forpliktelser overfor FN, sier Amiry-Moghaddam og henviser til FNs barnekonvensjon.

- Derfor må verdenssamfunnet gjøre det de kan for å stoppe denne henrettelsen. FN kan ikke være vertskap for et land som henretter mindreårige. Vi ber alle land med diplomatiske forbindelser til Iran, inkludert norske myndigheter, om å bruke alle sine kanaler for å hindre denne henrettelsen, sier Amiry-Moghaddam.

Irans president Hassan Rouhani skal delta på FNs hovedforsamlingi New York denne uken. Det har en stund vært spekulert på om det blir et historisk møte mellom den iranske presidenten og USAs president Barack Obama. Nylig ble det kjent at de to presidentene har brevvekslet.

- Kan være en felle
Rouhani, som tiltrådte som president i juni måned, har blitt godt mottatt på verdensscenen. Han framstår som langt mer moderat, forsonende og diplomatisk enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Sistnevnte truet med «å fjerne Israel fra kartet».

Rouhani har også sagt at Iran ikke har ambisjoner om å utvikle kjernevåpen, og han har ymtet frampå at iranerne er villig til å delta i nye atomforhandlinger.

Kritiske røster mener imidlertid at dette er et spill for galleriet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener atomforhandlingene er «en mulig felle» tilsvarende fellen som ble satt av Nord-Korea for åtte år siden, skriver The New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere