RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Minoritetene hjalp Cameron til gjenvalg

VANT: David Cameron og det konservative partiet vant valget i Storbritannia. De holder også på å vinne minoritets-velgerne over fra Arbeiderpartiet.
VANT: David Cameron og det konservative partiet vant valget i Storbritannia. De holder også på å vinne minoritets-velgerne over fra Arbeiderpartiet. Foto: Mindaugas Kulbis (Scanpix)
Sist oppdatert:
Etniske minoriteter velger bort Arbeiderpartiet til fordel for De konservative.

En million av stemmene statsminister David Cameron og De konservative fikk ved valget i Storbritannia tidligere i mai, kom fra sorte, asiater og etniske minoriteter, også forkortet til BAME. Det viser tall tenketanken British Future har kommet frem til.

Fremdeles har Arbeiderpartiet langt flere velgere blant BAME-velgerne, men stadig flere av dem stemmer altså konservativt. Det gjelder særlig velgere med asiatisk bakgrunn.

LES også: Rent flertall for de konservative

Et parti for de svake?
Anslagsvis 3 millioner BAME-velgere stemte under valget, og en tredjedel av dem stemte altså konservativt i 2015, noe som er den høyeste andelen noen sinne. Arbeiderpartiet fikk 1,6 millioner av stemmene. Liberaldemokratene og De grønne sanket hver 5 prosent, noes om tilsvarer 150.000 stemmer hver, mens 2 prosent – 60.000 - av BAME-velgerne stemte på det kontroversielle UKIP.

- Det viser at etniske minoritet-velgere er mer «løsrevet» enn de har vært tidligere. Minoritetene foretrekker fremdeles Arbeiderpartiet foran De konservative. Men der Arbeiderpartiet tidligere holdt på BAME-velgerne gjennom en appell om rettferdighet og solidaritet, ser det ut til at det ikke er tilfellet lenger, sier direktør i British Future, Sunder Katwala til theguardian.co.uk.

- Dersom Arbeiderpartiet kun fremstiller seg selv som et parti for de svakeste, sender de også en beskjed til minoritets-velgere om at dersom de klatrer oppover i samfunnslagene, så velger man også De konservative.

LES mer: Brakvalg for skotske nasjonalister
OG her: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

Religiøse forskjeller
Tallene sier ikke noe om årsaken til minoritetenes forflytning til De konservative, har med partiets lovnad om å satse på entreprenørvirksomhet, eller Arbeiderpartiets tøffere innvandringspolitikk.

Mens det er flest fra Asia som foretrekker De konservative sammenlignet med andre minoriteter, viser tallene også at det er forskjeller ut fra religionstilhørighet. Kristne og muslimer foretrekker Arbeiderpartiet, mens hinduer og sikher helst stemmer på De konservative.

Direktør for tenketanken Runnmymede Trust, mener det vil få konsekvenser ved neste valg, dersom utviklingen fortsetter.

- Stadig flere med minoritetsbakgrunn flytter ut av de store byene, der Arbeiderpartiet har stått sterkt blant disse velgergruppene. Dersom De konservative klarer å svare på problemer knyttet til etniske forskjeller, kan partiet ha økt andelen stemmer herfra ved valget i 2020.

LES også: Nigel Farage etterlyser nytt valgsystem

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere