*Nettavisen* Nyheter.

- Minst 17 drept fredag

Foto: Amr Nabil

06.07.13 21:31

SISTE: Minst 17 personer er blitt drept i uroen i Egypt fredag, melder landets statlige TV.

Alle 17 er blitt drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den avsatte Mohamed Mursi.

Den statlige TV-kanalen viser til tall fra helsedepartementet, men oppgir ellers ingen detaljer.

Sammenstøtene har skjedd i nærheten av Tahrirplassen i sentrum av Kairo.

Lyden av skudd kunne tidligere på kvelden høres samtidig som grupper fra de to sidene kastet stein mot hverandre på 6. oktober-brua som fører til Tahrirplassen. Under brua arbeidet ambulansepersonell med å frakte sårede vekk.

Det ble også meldt om sammenstøt nær kringkastingshovedkvarteret en knapp kilometer fra Tahrirplassen, der Mursis liberale motstandere hadde samlet seg og slått leir.

TV-bilder viste grupper av ungdommer som løp, og noen som kastet fyrverkeri på motstandere.

Helsedepartementet melder ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA om seks drepte totalt i hele landet i forbindelse med uroen fredag.

Fra en by i Sinai meldes det at fem politifolk er skutt og drept i separate hendelser i byen El Arish. Politifolkene ble skutt mens de bevoktet offentlige bygninger. Myndighetene innførte fredag kveld portforbud i to byer i Sinai som ligger nær grensen til Israel, melder statlig TV.

Støtte sammen
Tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi støtte fredag kveld sammen i nærheten av Tahrirplassen i Kairo.

Lyden av skudd kunne høres samtidig som grupper fra de to sidene kastet stein mot hverandre på 6. oktober-brua som fører til Tahrirplassen. Under brua arbeidet ambulansepersonell med å frakte sårede vekk.

Det ble også meldt om sammenstøt nær kringkastingshovedkvarteret en knapp kilometer fra Tahrirplassen, der Mursis liberale motstandere hadde samlet seg og slått leir.

TV-bilder viste grupper av ungdommer som løp og noen som kastet fyrverkeri på motstandere.

Mursi eller livet
Tusenvis av tilhengere av Mohamed Mursi og Det muslimske brorskap samlet seg i Kairo fredag for å protestere mot kuppet i Egypt. Flere ble drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild.

Politisk kom det viktigste budskapet fra Det muslimske brorskaps leder Mohamed Badie, som overraskende sto på scenen og talte til de mange tusen av Mursis tilhengere som var møtt fram. Han krevde gjeninnsettelse av Mursi som president.

– Ellers er det livene våre, sa Badie.

Ifølge ham vil islamistbevegelsens tilhengere fortsette å protestere i milliontall mot kuppet.

– Demonstrasjoner er sterkere enn stridsvogner. Våre bare brystkasser er sterkere enn kuler, sa Badie.

En stor folkemengde hadde samlet seg i bydelen Nasr i Kairo for å vise sin misnøye med de nye makthaverne i landet.

Sammenstøt
Tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi støtte fredag kveld sammen i nærheten av Tahrirplassen i Kairo.

Lyden av skudd kunne høres samtidig som grupper fra de to sidene kastet stein mot hverandre på 6. oktober-brua som fører til Tahrirplassen. Under brua arbeidet ambulansepersonell med å frakte sårede vekk

Ild mot demonstranter
Noen timer tidligere marsjerte flere hundre demonstranter mot Republikanergardens hovedkvarter, der den avsatte presidenten etter sigende skal være innesperret.

«Republikanergarden er forrædere!» ropte folkemengden, «Mursi er vår president!»

Men da demonstrantene nådde fram, åpnet sikkerhetsstyrker ild. Øyenvitner så flere personer falle mot bakken, og minst tre demonstranter ble drept, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flere andre ble såret i skytingen.

Ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondent på stedet startet skytingen da en tilhenger av Mursi forsøkte å henge opp et bilde av den avsatte presidenten på en barrikade foran hovedkvarteret.

Soldater skal først ha skutt varselskudd i lufta. Deretter ble flere personer truffet av kuler fra et haglgevær. Væpnede demonstranter skal ha besvart ilden.

Uklart hvem som skjøt
Hæren insisterer selv på at den kun brukte løskrutt og tåregass mot demonstrantene, men kilder bekrefter anonymt at sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpt mot demonstrantene.

Det muslimske brorskaps pressetalsmann Gehad El-Haddad skriver på Twitter at det var militærpolitiet som skjøt, ifølge avisa Al-Ahram.

Det egyptiske militæret ba tidligere fredag folk om å vise vilje til forsoning og å unngå blodige sammenstøt.

– De væpnede styrker mener at det egyptiske folks tilgivende natur ikke tillater hevnaksjoner eller å vise skadefryd, sa en militærtalsmann.

Også Det muslimske brorskap oppfordrer alle demonstranter til å protestere fredelig. En av lederne, Ahmed Fahmy, advarer bevegelsens tilhengere mot å utfordre hæren.

– Egypts hær er en rød linje som ikke må krysses, sa han etter skytingen fredag ettermiddag.

Protestbevegelse
Den siste omveltningen i Egypt startet forrige søndag da opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Mursi og hans regjering. Dagen var ikke tilfeldig, for den dagen var det nøyaktig ett år siden Mursi ble tatt i ed etter å ha vunnet presidentvalget.

Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt, og kom som følge av revolusjonen i 2011 som felte president Hosni Mubarak.

Den nye protestbevegelsen, som kaller seg Tamarud («Opprør»), hadde sett seg lei på at Mursi og Det muslimske brorskap tok seg stadig større friheter i sin maktutøvelse. Mursi hadde blant annet gitt seg selv utvidede fullmakter og fått endret grunnloven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.