*Nettavisen* Nyheter.

- Minst 87 ukrainske soldater drept i harde kamper

Ilovaysk har i lang tid vært utsatt for harde kamper.

Ilovaysk har i lang tid vært utsatt for harde kamper. Foto: Maxim Shemetov (Reuters/NTB scanpix)

Minst 87 ukrainske soldater er drept i harde kamper rundt byen Ilovaysk, opplyser en ukrainsk tjenestemann til AFP.

03.09.14 17:35

Byen ligger øst for Donetsk og regnes som strategisk viktig.

Den ble erobret av ukrainske regjeringsstyrker i slutten av august, men etter de prorussiske opprørernes siste offensiv skal flere hundre ukrainske soldater ha blitt omringet i byen.

Myndighetene i Kiev samt NATO, EU og USA mener årsakene til separatistenes sterke framgang den siste tiden er at de har fått omfattende russisk militærhjelp, og ukrainske myndigheter sier de blant annet kjemper mot russiske stridsvognbataljoner.

Russland avviser helt at landets styrker er innblandet.

Obama ber NATO støtte Ukraina
Dagen før NATO-toppmøtet i Wales, oppfordrer USAs president forsvarsalliansen til fortsatt å bidra til å styrke det ukrainske militæret i kampen mot Russland.

Les også: - NATO må ikke glemme at Russland har atomvåpen

Det sa Obama under en tale i Tallinn onsdag. Han mener også at NATO må holde dørene åpne for nye medlemmer, som en reaksjon på det han kaller «russisk aggresjon». Ukraina er foreløpig ikke medlem.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi vil ikke tolerere okkupasjon av et fritt land og frie mennesker, mener USAs president. Foto: Saul Loeb (AFP/NTB scanpix)

- Vi vil ikke tolerere okkupasjon av et fritt land og frie mennesker. Det russiske inntoget i Ukraina er ikke humanitær hjelp. Det er russiske krigere med russiske våpen, i russiske stridsvogner. Opprørerne i Ukraina er oppfordret og finansiert av Russland. Ukraina er et fritt land som skal bestemme sin egen skjebne, sa Obama i talen.

Obama la til at tiltakene og sanksjonene mot Russland allerede har hatt en effekt.

- Russland betaler en høy pris. Investorer vet at dagens Russland er dumt å satse på. Slik trenger det ikke være hvis Russland samarbeider, sa presidenten.

Putin tror på våpenhvile
Russlands president Vladimir Putin sier en avtale mellom ukrainske myndigheter og separatistene øst i landet kan være klar innen 5. september.

Putin sier at de ukrainske styrkene må stanse alle militæroperasjoner i Øst-Ukraina og at internasjonale observatører må sendes til området.

Tidligere på onsdag opplyste ukrainske og russiske myndigheter at Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko var blitt enige om flere tiltak som kan bidra til å få en slutt på konflikten i Øst-Ukraina.

Les også: Tror Putin vil gjenreise Sovjet

Fangeutveksling
Ifølge Putin er fangeutveksling og opprettelsen av en humanitær korridor for flyktninger og nødhjelp blant tiltakene.

Den russiske presidenten sier ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti at han håper at den ukrainske ledelsen støtter opp under framgangen som er oppnådd og det videre arbeidet i kontaktgruppen som er etablert.

Putin understreker også at hans syn på hvordan konflikten i Ukraina kan løses i stor grad sammenfaller med Porosjenkos syn.

Telefonmøte
De to presidentene drøftet onsdag morgen krisen i Ukraina på telefon, og ukrainske myndigheter meldte først at det var blitt enighet om en våpenhvile. Det ble senere trukket tilbake og erstattet med at Putin og Porosjenko var enige om tiltak som kan bidra til å løse den blodige konflikten.

Krigen i Øst-Ukraina har pågått siden februar i år.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.