*Nettavisen* Nyheter.

- Minst tre demonstranter drept i Kairo

Foto: LOUAFI LARBI (Reuters)

Minst tre demonstranter skal være drept etter at soldater åpnet ild mot tilhengere av ekspresident Mohamed Mursi som marsjerer i Kairo.

05.07.13 20:54

Det muslimske brorskap oppfordret til massedemonstrasjoner i Egypt fredag. Hæren ba folk unngå å ty til blodige hevnangrep, men åpnet selv ild mot demonstranter.

Tidlig fredag ettermiddag hadde flere tusen tilhengere av tidligere president Mohamed Mursi samlet seg i bydelen Nasr i Kairo der de viste sin misnøye med de nye makthaverne i landet.

Senere begynte en gruppe demonstranter å marsjere mot Republikanergardens hovedkvarter, der Mursi skal være innesperret.

Da demonstrantene nådde fram til hovedkvarteret, åpnet soldatene på stedet ild mot dem. Øyenvitner så folk falle mot bakken, og sikkerhetskilder bekreftet at minst tre demonstranter ble drept, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flere skal også ha blitt såret i skytingen.

«Republikanergarden er forrædere!» ropte folkemengden, «Mursi er vår president!»

Splittelse
Ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondent på stedet startet skytingen da en tilhenger av Mursi forsøkte å henge opp et bilde av den avsatte presidenten på en barrikade foran hovedkvarteret.

Under fredagsbønnen i Rabaa al-Adawiya-moskeen like før marsjen mot Republikanergardens hovedkvarter begynte, messet imamen til støtte for Mursi.

– Måtte Gud bringe Mursi tilbake til makten. Måtte Gud gjøre slutt på spliden mellom oss og hæren, sa han.

Samtidig oppfordret Den nasjonale redningsfronten, en koalisjon av liberale partier, til motdemonstrasjon til støtte for kuppet og de nye, midlertidige makthaverne.

Bønn om forsoning
Det egyptiske militæret ba tidligere fredag folk om å vise vilje til forsoning og å unngå blodige konfrontasjoner.

– De væpnede styrker mener at det egyptiske folks tilgivende natur ikke tillater hevnaksjoner eller å vise skadefryd, sa en militærtalsmann.

Islamistene i Det muslimske brorskap fordømmer kuppet, men også de oppfordrer alle demonstranter til å protestere fredelig. Mange Mursi-tilhengere er imidlertid sinte over det som har skjedd, og hvorvidt de vil ta oppfordringen til følge, vil vise seg.

Mohamed Mursi sitter nå i husarrest et sted i forsvarsdepartementet, mens mange av lederne i Brorskapet, blant annet lederen Mohammed Badie, er pågrepet. Blant de mange som er ettersøkt, er nestleder i Brorskapet Khairat al-Shater.

Protestbevegelse
Den siste omveltningen i Egypt startet forrige søndag da opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Mursi og hans regjering. Dagen var ikke tilfeldig, for den dagen var det nøyaktig ett år siden Mursi ble tatt i ed etter å ha vunnet presidentvalget.

Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt, og kom som følge av revolusjonen i 2011 som felte president Hosni Mubarak.

Den nye protestbevegelsen, som kaller seg Tamarud («Opprør»), hadde sett seg lei på at Mursi og Det muslimske brorskap tok seg stadig større friheter i sin maktutøvelse. Mursi hadde blant annet gitt seg selv utvidede fullmakter og fått endret grunnloven.

Opprørsbevegelsen fikk samlet inn 22 millioner underskrifter på et opprop mot Mursi, og anslagsvis flere millioner mennesker deltok i demonstrasjonene mot Mursi 30. juni.

Fikk frist
Protestene vokste helt inn i regjeringskontorene, og i løpet av få timer kunngjorde fem ministre at de trakk seg fra regjeringen. Opposisjonen hadde fått vann på mølla, og dagen etter ga protestbevegelsen Tamarud Mursi en frist på ett døgn til å gå av.

Samtidig krevde hæren at Mursi måtte lytte til demonstrantene og ga ham en frist på to døgn til å finne en løsning på krisen.

Mursi nektet å etterkomme demonstrantenes krav, men innrømmet «å ha gjort feil» og lovte å rette på det.

Men det var ikke nok, verken for demonstrantene eller hæren. Da hærens frist gikk ut onsdag, kunngjorde den egyptiske forsvarssjefen at Mursi var avsatt. Kuppet var en faktum.

Militæret var imidlertid tydelige på at de ønsket et sivilt styre, og torsdag ble sjefen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour, tatt i ed som midlertidig president fram til det blir holdt nyvalg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.