*Nettavisen* Nyheter.

- Minst tre drept og 1500 skadd

Foto: KHALED DESOUKI (Afp)

- Det vil ikke bli dialog før demonstrasjonene stopper, sier visepresident Omas Suleiman. Mubarak-tilhengere og Mubarak-motstandere braker sammen i Kairo.

03.02.11 07:41

Mørket har senket seg over Kairo, men urolighetene fortsetter. Onsdag har det vært massive sammenstøt mellom tilhengere av Mubarak og de som krever at han skal gå av.

I gatekrigen som har holdt på siden klokken 13 norsk tid, har demonstranter nå begynt å kaste hjemmelagde brannbomber på hverandre, ifølge reportere fra den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera.

Mengdene har gått løs på hverandre med stokker og har kastet steine. Minst tre personer er drept, og 1000 skadet i sammenstøtene, melder helsepersonell til TV-kanalen.

Hæren har kjørt inn stridsvogner for å dempe urolighetene. Så langt har ikke hæren grepet inn, slik opposisjonspolitikeren og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei har bedt om.

- Det kommer folk fra over alt, de løper i alle retninger, roper og kaster stein, sa Al Jazeeras reporter da det stod på som værst ved 16-tiden norsk tid.

- Nå skjer det alle har fryktet skal skje, og hæren kan ikke gjøre noe med det, sier en ekspertanalytiker på TV-kanalen Al Jazeera.

Les: - Store deler av befolkningen er med Mubarak

Saken oppdateres!

SISTE:

23.05: Til nyhetsbyrået Reuters sier en doktor ved en klinikk nær Frihetsplassen, at mer enn 1500 personer er blitt skadet i onsdagens opptøyer.

22.55: Helsepersonell opplyser til Al Jazeera at minst 1000 personer er blitt skadet, og tre er drept på Frihetsplassen onsdag.

22.50: Færre og færre er samlet på Frihetsplassen, men opprørerne sprer seg utover større deler av Kairo.

22.43: Den egyptiske helseministeren sier tre personer er drept i Kairo onsdag, ifølge Al-Arabiya.

22.09: USAs utenriksminister, Hillary Clinton, har tidligere i kveld snakket med Egypts vispresident der hun har presset på for at myndighetene må etterforske volden som har pågått onsdag, og at de som står bak, stilles til ansvar, skriver BBC News.

21.50: - Det vil ikke bli dialog før demonstrasjonene stopper, sier visepresident Omas Suleiman.

21.41: Amnesty International legger skylden på dagens voldsutbrudd på egyptiske myndigheter, som ønsker en slutt på demonstrasjonene.

21.31: Siste tall: Minst én person skal være drept, og 600 skadd i onsdagens sammenstøt, som ennå ikke er over.

21.17: CNN rapporterer om at tilhengere av Mubarak, og de som krever at han skal gå av, demonstrerer i Alexandria. Men gruppene har holdt seg adskilt - enn så lenge.

21.13: Svart røyk stiger opp i nærheten av nasjonalmuseet.

21.10: Ifølge Al-Jazeeras reportere, kaster demonstranter hjemmelagde brannbomber og murstein ned fra hustakene.

21.00: - Egypt trenger forandring nå, og nå betyr nå, sier talsperson for Det hvite hus, Robert Gibbs, og mener Mubarak ikke bør vente til september med å gå av.

20.30: Al Jazeera rapporterer om skudd fra automatvåpen i nærheten av Frihetsplassen.

19.30: - Anser du Mubarak som en diktator? spør en journalist talsperson Robert Gibbs på en pressekonferanse på ved Det hvite hus. - Administrasjonen mener president Mubarak har sjansen til å vise verden akkurat hvem han er ved å starte maktovergangen, svarer han.

19.00: Ambulanser klarer ikke å komme seg fram til Frihetsplassen, der det skal ligge mange skadde personer.

18.40: Hæren advarer nå demonstrantene, og ber dem dra hjem. Politiet skal ha fått beskjed om å skyte mot folkemengden, ifølge Al Jazeera.

17: 50: Star-Tour henter hjem alle sine kunder som oppholder seg i Egypt innen fredag, og reiseoperatøren kansellerer alle sine avganger for resten av vintersesongen.

17.30: Nyhetsbyrået AFP melder at minst 500 mennesker er skadd i sammenstøtene. Tallene kommer fra helsemyndighetene.

16.46: Rundt 500 mennesker skal ha blitt skadd under sammenstøtene, sier en Al-Jazeera-reporter, som påpeker at dette er ubekreftede meldinger.

16.25: Noen tanks har nå kjørt inn på Frihetsplassen for å roe ned situasjonen.

16.18: Det rapporteres om at menn på hester og kameler kommer ridende inn på Frihetsplassen.

16.14: Mohamed ElBaradei ber hæren gripe inn i sammenstøtene.

15.52: - Tarhir Square har blitt en slagmark, sier Al Jazeeras reporter.

15.43: Situasjonen er veldig ekkel. Mange skadede mennesker bæres ut fra folkemassene, melder Al Jazeeras reporter.

15.30: - Det er hovedsaklig menn i gatene, men det er også mange kvinner og barn, jeg så en gutt som ikke kan ha vært mer enn åtte år, som var bevisstløs, melder Al Jazeera.

Se video fra opptøyene lenger ned i saken!

-«Vi vil dø for deg»
Videre rapporteres det om at Mubarak-tilhengere roper slagord som: «Vi vil dø for deg».

- Folk bli steinet og blir tråkket på, sier reporteren fra stedet.

Politiet ble beordret bort fra gatene for flere dager siden, og dermed har det hersket en form for lovløshet i Egypt. Men det er første gang at det oppstår sammenstøt mellom de sivile.

- Det er ikke noe tegn til hæren. Det er ingen sikkerhet der. Det beste ordet som beskriver dette er vel kaos, sier en TV-reporter på Al Jazeera.

Følg opptøyene i Egypt direkte her.

Ridende på kameler
Ifølge Reuters er minst ti mennesker blitt skadd i sammenstøtene. Al Jazeera meldte 14.30 at mer enn hundre personer skal ha blitt skadd i sammenstøtene i løpet av den siste timen. Mange skal ha blitt skadd etter at de har blitt truffet av stein som demonstrantene kaster på hverandre.

- Det kommer en konstant strøm med mennesker som har blitt skadet i hodet eller armene. Stein kan være et dødelig våpen, sier Al Jazeeras reporter.

Ifølge øyenvitner var det et titalls menn på hester og kameler som stormet mot demonstrantene. Nyhetsbyrået AFP melder at dette er Mubarak-tilhengere som sluttet seg til sammenstøtene. Men etter kort tid ble de omringet av andre Mubarak-motstandere og dratt ned fra dyrene.

Ifølge ubekreftede meldinger er en journalist på stedet blitt knivstukket.

- Mubarak har bred støtte
Professor ved sosialantropologisk institutt ved Universistetet i Oslo, Unni Wikan syns det er på tide at de som støtter president Mubarak nå har kommet til syne.

- Jeg tolker siste utvikling i Egypt slik at kampene kommer til å fortsette til den ene parten gir seg. Det er på tide at støttespillerne til Mubarak kommer på banen. Han har bred støtte i befolkningen, men det har ikke kommet fram i mediereportasjene fra vesten, sier Wikan i et intervju med NRK Alltid nyheter.

Sidebytte
Hun sier at flere som tidligere har demonstrert for å få Mubarak til å gå av som president har byttet side.

- Jeg tenker at han har en veldig bred støtte i det egyptiske folket. Folk er fortvilt over at alt kaoset truer deres daglige levebrød. Flere har flyttet side under demonstrasjonene fordi det anser han som redningsmannen for landet sitt.

- Hvem er støttespillerne til Mubarak?

- Primært det vanlige lag av egyptere som ønsker stabilitet, trygghet og minimumsinntekter for å kunne fortsette å fø familiene sine. Hans regime har vært korrupt, men personlig blir han ansett som en ganske hederlig mann.

Hæren: - Dra hjem
Hæren har tidligere advart alle demonstrantene mot at nettopp dette kunne skje. Derfor ba de alle om å reise hjem onsdag ettermiddag for å gjenopprette stabiliteten og sikkerheten i gatene.

- Hæren ber alle demonstrantene om å dra hjem, slik at sikkerheten og stabiliteten kan gjenopprettes i gatene, sa talsmann for hæren Ismail Etman i en uttalelse på egyptisk TV.

Hæren har tidligere sverget at de ikke vil skyte på demonstranter som trosser det innførte portforbudet.

- Deres budskap er mottatt, og deres krav er blitt hørt. Dere startet med å trekke ut i gatene for å fremme deres krav, og det er dere som er i stand til å gjenopprette et normalt liv i Egypt, sa talsmannen.

Onsdag har også flere hundre tilhengere av Mubarak trukket ut i gatene for å støtte den sittende presidenten.

Samtidig har internettforbindelsen i Egypt blitt gjenopprettet etter å ha vært nede en stund.

Her er en sterk video om opptøyene i Egypt:

HTML EMBED

Se video fra demonstrasjonene i Alexandria.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.