*Nettavisen* Nyheter.

- Mistet livet i fredens tjeneste

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Hun er den tiende nordmannen som er drept i Afghanistan siden 2001. Torsdag kom Siri Skares båre til Gardermoen.

07.04.11 21:25

Torsdag kom båren med oberstløytnant Siri Skare til Gardermoen militære flyplass.

Se web-TV fra Gardermoen på TV 2 her

Den 52 år gamle offiseren hadde avsluttet sin karriere som operativ flyger og var på jobb som ubevæpnet militærrådgiver for FN i hovedkvarteret i Mazar-e Sharif nord i Afghanistan da hun 1. april ble drept av mobb. I alt sju FN-ansatte mistet livet i angrepet, som kom etter en demonstrasjon mot koranbrenningen i USA 20. mars.

Kort seremoni
På Gardermoen ble det holdt en kort seremoni der familie, venner, kolleger og representanter fra Forsvarets ledelse, storting og regjering deltok. Kronprins Haakon representerte kongehuset.

Generalinspektør for Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad, holdt minnetale.

- Ga livet for Norge, FN og Afghanistan
- Det er med stor sorg vi i dag tar i mot båren med oberstløytnant Siri Skare. I fellsskap ønsker vi å vise henne respekt og anerkjenne det offer hun gjorde da hun ga sitt liv for Norge, for FN og Afghanistans befolkning, sa Hannestad da han innledet sin tale.

- Siri var ikke en del av en militærenhet, og hun bar heller ikke våpen i tjenesten, understreket han.

Han beskrev henne som en positiv, glad og målrettet kvinne.

- Av venner og kolleger beskrives hun som lun og full av latter, sa han.

- Hun mistet sitt liv i fredens tjeneste, sa en beveget Hannestad før han på vegne av Forsvaret overleverte båren til Siri Skares nærmeste.

Etterlater seg mann og barn
Siri Skare, opprinnelig fra Åndalsnes, var bosatt i Oslo, og etterlater seg mann og en datter på 14 år. Hun hadde bakgrunn fra Luftforsvaret, der hun var Norges første kvinnelige militærflyger.

Torsdag til uken er det begravelse fra Grytten kirke like utenfor kommunesenteret Åndalsnes i Rauma kommune.

Jobbet for FN
Skare tjenestegjorde i Afghanistan for FNs United Nations Assistance Mission (UNAMA) da hun ble drept.

Skares øverste sjef, FNs generalsekretær Ban Ki-moon tok 2. april kontakt med utenriksminister Jonas Gahr Støre og overbrakte sine kondolanser i forbindelse med drapet og fordømte også angrepet. Han sa at Skare har gjort en betydelig innsats for FN og for Afghanistans framtid og omtalte henne som en uvurderlig ressurs for FNs kontor i Mazar-e Sharif.

- Sindig, uredd, solid
På en Facebook-side som er opprettet til minne om Siri Skare, strømmer meldingene på.

- En utrolig raus, trygg og glad jente som satte spor etter seg og etterlot mange gode minner, skriver en som lærte henne å kjenne som flyklubbinstruktør.

- Du var en flott kollega, forbilde og venn, sindig, uredd, solid og med et godt smil og en god kommentar, skriver en som studerte sammen med henne.

En annen studentkollega skriver:

- Din smittsomme positivitet var alltid en inspirasjon. Vanskelig å erkjenne at en tilfeldig prat og vennskapelig farvel i februar skulle bli et siste farvel. En meningsløs verden har tatt ditt liv, og gitt din familie og venner en sorg og savn som vi alltid vil bære med oss, skriver en som ble kjent med henne på flyskolen.

Ti drept siden 2001
Siri Skare er den tiende nordmannen som er drept i Afghanistan siden 2001.

- Det at Siri var den tiende soldaten, gjør at man erkjenner at det er risikofylt å være i Afghanistan. Samtidig er sorgen like sterk hver gang, sier major Christian Øverli til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.