RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Møkkajenter er ikke perfekte

Sist oppdatert:
Tegneseriekunstner Inga Sætre så seg lei på pene og snille jenter. Derfor skapte hun Møkkajentene.

(BiipMag): Finske Katja Tukiainen og norske Inga Sætre har begge to stor lidenskap for å uttrykke unge jenters tilværelse gjennom tegneseriestriper. Begge tegneseriekunstnerne utstiller sine tegneseriestriper og bilder i utstillingen «Tegneserier og animasjoner» på Finsk-norsk kulturinstitutt i Rådhusgata i Oslo. Utstillingen varer fra 28. august til 11. oktober.

Unge og single
Tegneseriekunstneren Inga Sætre utstiller også et utvalg av tegneseriestriper, samt en kortfilm, på utstillingen «Tegneserier og animasjoner».

Sætre er best kjent for tegneseriestripen «Møkkajentene» og har blant annet fått publisert tegneseriestriper i Morgenbladet og Aftenposten Aften. I stripene hun belyser dagliglivet for mange unge, single kvinner.

- Hvorfor har du kalt stripen «Møkkajentene»?
- Da jeg begynte med serien, var jeg fryktelig lei av hvordan jenter er ment å skulle være og oppføre seg, nemlig pent og snilt. Selv om mange sier at det ikke gjelder lenger, så er det sånn i veldig mange sammenhenger. Møkkajentene vil ikke være så perfekte og snille og pene, og er det jo heller ikke.

- Men det kommer opprinnelig fra da jeg gikk på videregående. Jeg og venninnen min Helga kalte oss Møkkajentene, etter at faren min hadde sagt det til oss en gang vi la torv på et tak, på en hytte uten dusj og i flere dager. Da var vi møkkete absolutt overalt! Og vi snakket om at det faktisk ikke er alle jenter som hadde orka det. Som ville blitt nervevrak etter tre dager uten en dusj.

Spontant og gjennomtenkt
Sætre lager serier og tekster som er gjennomført originale og personlige både i tekst og tegning. I korte episoder forteller hun om sjekking, kjærester, kroppslyder og hverdagsdrømmerier. Jenters filosofering over kjærligheten og hverdagens små og store problemer formidles på en måte som de fleste burde kunne kjenne seg igjen. Hun behersker kunsten å få seriene til både å framstå som spontane og gjennomtenkte.

- Hvorfor har du valgt å fortelle om dagliglivet til unge kvinner i form av en tegneseriestripe?
- Jeg synes tegneserier er fantastisk, det er lett å gjøre litt narr uten at det blir for ille, og det er utrolig gøy å lage. Det måtte være noe tøffere, nærere og mer i nåtiden enn mye jeg hadde sett om «unge kvinner» før. Jeg fikk det liksom ikke til å stemme med hvordan jeg selv hadde det, de hørtes så flinke ut, og gammeldagse. Dessuten; For meg er det liksom bare den måten jeg forteller på, så svaret er vel egentlig at det bare måtte bli sånn.

LES OGSÅ: Kle deg som en helt

- Mange kjenner seg trolig igjen i mange av jentenes situasjoner: Er de selvopplevd?
- På en måte er det selvopplevd... Bare ikke alltid av meg selv, eller på den samme måten. Jeg må forenkle og tydeliggjøre, og finne opp litt, og dekke over noe, for at det skal være en god historie. Og distansere meg litt for å greie å lage det bra. Hvis det er fullstendig selvopplevd blir det sjelden så helt bra, det kommer mye personlige føringer, som hevn og forfengelighet.

Møkkajentene vil ikke være så perfekte og snille og pene.

- Hvorfor har du valgt å stille ut tegneseriestripene på Finsk-norsk kulturinstitutt?
- Jeg syns Finland er et utrolig spennende og kult land, var i Helsingfors for noen år siden. Og så syns jeg at det var ærefullt å få stille ut sammen med Katja. Hun er veldig kjent i Finland og har vist mange måter tegneseriemediet kan vris og vendes på. Og jeg syns hun har en veldig følsom og nydelig strek. Og jeg tror Norge og Finland er litt rare land på den samme måten, jeg kan ikke helt forklare det, men jeg kjenner meg liksom igjen der.

- Ser du noen likheter i dine og Katja Tukiainens tegneserier/verk?
- Jeg ser at vi er begge veldig personlige i hva vi forteller, og at vi bruker tegneserien på en annerledes måte, og nærmer oss kunsten like mye som tegneserien. Og det handler nok mye om de samme tingene. Jeg syns tingene våre passer godt sammen der, selv om (eller fordi) de ser ganske forskjellige ut.

SISTE 5 FRA BIIPMAG
Vil ha egne ungdomsdomstoler
Hun tok Potters jomfrudom
Her er robotshopperen
Vil lage musikk med Jacko
Høstmote med en twist

Vil skape kontakter og samarbeid mellom landene
- Finsk-norsk kulturinstitutt presenterer to tegneseriekunstnere, finske Katja Tukiainen og norske Inga Sætre. For å vise bilder av to tegneseriekunstnere fra forskjellige land er et initiativ for å skape kontakter og videre samarbeid mellom tegneseriemiljøer i Finland og Norge, sier Pauliina Gauffin ved Finsk norsk kulturinstitutt.

- Både Katja og Inga jobber med «jentetemaer» - Katja skildrer unge jenters liv på varm måte, Inga for sin del er kjent for tegneseriestripen «Møkkajentene», der oftest to jenter filosoferer om hverdagslivet. Kunstneres uttrykk og teknikk i arbeidene skiller seg fra hverandre men man finner sammenhenger i kunstnernes tankeverden.

«Feil» uttrykksmåte
Katja Tukiainen er en av de mest kjente tegneseriekunstnere i Finland. I sine tegneserier skildrer hun ofte unge jenters liv på en særdeles varm måte. Helt siden 1990-tallet er hun blitt regnet som en fornyer av tegneseriekunsten. Tukiainen valgte bevisst en teknikk og en uttrykksmåte som var «feil» og som skilte seg ut fra den da dominerende maskuline stilen.

I fjor fikk hun Finlands statlige designpris for sin tegneseriekunst. Tukiainen lager ikke bare malerier og tegneserier. Hun har også laget animasjoner og barnebokillustrasjoner.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere