RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mobilbruk kan være kreftfremkallende

Sist oppdatert:
- Hjernen blir kokt, sier lege.

Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO), melder NTB.

Organisasjonen definerer nå helsefaren ved mobilbruk i samme kategori som bly, eksos og kloroform når det gjelder kreftfremkallende stoffer, skriver CNN.

- Skadevirkninger om flere tiår
En gruppe på 31 forskere fra 14 land bestemte seg for å sende ut advarselen etter forskning på mobiltelefonsikkerhet.

- Det største problemet vi står ovenfor i dag er at de fleste miljøskadelige faktorene, som mobiltelefonbruk, vil vi ikke se skadevirkningene av før om flere tiår, sier doktor Keith Black som er sjef for nevrokirurgi ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles.

Strålingen som kommer ut av mobiltelefonen blir kalt ikke-ioniserende stråling. Den er ikke så sterkt som røntgen, men kan sammenlignes med en lavspent mikrobølgeovn.

- Hva disse strålene gjør er likt med hva som skjer med maten når den settes inn i en mikrobølgeoven. Hjernen blir etterhvert kokt. Så i tillegg til at det er økt fare for kreft og svulster, så vil det bli en hel drøss av andre effekter som nedsatt kognitiv minnefunksjon i hjernen. Når vi snakker i mobiltelefonen plasseres ved tinninglappene for minne, fortsetter legen.

Barn utsatt
Resultatene av en stor internasjonal undersøkelse om mobilbruk og kreft i 2010 viste at personer som har brukt mobiler i mer enn ti år har mer enn dobbel risiko for å utvikle en type kreftsvulster enn andre.

- Barns kranier er tynnere, så strålingen kan nå lenger inn i hjernen til barn og unge voksne. Cellene deres deler seg mye raskere, så effekten av strålingen kan bli mye større, sier Black.

Flere mobiloperatører advarer allerede mot å holde mobilen for nærme hodet når man ringer med den. IPhone 4 skal ifølge Apple holdes minst 15 millimeter fra kroppen når den brukes til å ringe eller sende datatrafikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere