RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mobilen kan gi blodpropp

Sist oppdatert:
Svenske forskere skal ha funnet bevis for at stråling fra mobiltelefoner kan skade hjernen.

Forskere ved universitetet i Linköping har studert hva slags innvirkning stråling fra mobiltelefoner har på blodlegemer.

Resultatet viser at strålingen påvirker blodet.

- Vannmolekylenes tiltrekningskraft forandres, slik at blodlegeme har en tendens til å bli dratt mot hverandre, sier fysikkprofessor Bo Sernelius til avisen Metro ifølge Aftonbladet.

Ifølge avisen har det tidligere vært kjent at blodet blir påvirket av sterke elektromagnetiske felt. Men dette er første gangen forskerne har påvist at også svak elektromagnetisk stråling påvirker blodlegemene.

Blodlegemer som klumper seg sammen, kan føre til blodpropp.

I fjor hevdet en annen svensk forsker, neurokirurgi Leif Salfjord ved universitetet i Lund, at mobilstråling dreper nerveceller i hjernen. Salfjord har forsket på mobilstråling i ti år, og kom frem til resultatet etter forsøk på rotter.

Han advarer spesielt barn mot å bruke mobiltelefon. Det gjør også barneombud Trond Waage, som tidligere i år uttalte at strålingsfaren gjør barn til forsøkskaniner

Det er stor uenighet forskere imellom om mobilstråling har skadevirkninger. En sammenstilling som det nederlandske helsedirektoratet gjorde i 2002, slo fast at det er like mange undersøkelser der konklusjonen har vært at det ikke er skadelig, som det motsatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere