RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mobilstråling er ikke farlig

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
Sist oppdatert:
De nordiske strålevernsmyndighetene har kommet fram til at mobiltelefonen ikke har skadelige helseeffekter.

Så lenge anbefalingene for stråling ikke overskrides kan du trygt telefonere så lenge du vil.

Strålevernsmyndighetene mener det ikke er noe vitenskapelig belegg for at mobiltelefoni er skadelig for helsa. Verken strålig fra basestasjoner eller mobiltelefoner skal være farlig.

Så mye stråler din mobil.

Det har vært mye strid om strålig fra mobiltelefoner og mobilmaster er skadelig for helsen. Her hjemme har fokuset vært på selve mobiltelefonene, og mange har valgt å bruke håndsfrisett for å beskytte seg mot strålig direkte mot hodet.

Krangler om master
I Sverige har debatten gått høyt og heftig om mobilmastene - såkalte basestasjoner. Mange har ment at stråligen fra disse kan gi betydelige helseskader.

Det er de samlede nordiske strålevernsmyndigheter uenige i. Myndighetene understreker derimot at det finnes studier som viser at biologiske virkninger kan forekomme selv ved eksponeringsnivåer under ICNIRPs retningslinjer.

- Disse studier må gjentas og utviklingen innen disse forskningsområdene følges nøye. Det er viktig å huske at biologiske effekter ikke behøver å innebære skadelige helseeffekter hos mennesker, heter det i rapporten.

Storforbrukere
I dag bruker rundt 80-90 prosent av befolkningen i de nordiske landene mobiltelefon. Den utbredte anvendelsen innebærer at selv liten risiko vil kunne få konsekvenser for folkehelsen.

- Et vel anerkjent prinsipp innen risikohåndtering er at om det finnes enkle og billige måter å redusere en eksponering på, så bør man gjøre det selv om den vitenskapelige mistanken om helseeffekter er svak eller usikker. De nordiske myndighetene mener at det er klokt å for eksempel benytte handsfree, som reduserer eksponeringen til hodet betydelig. Det er viktig at foreldre informerer barn og ungdommer om de ulike måter man kan redusere eksponeringen på, sier rapporten videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere