*Nettavisen* Nyheter.

- Mohamed ElBaradei blir statsminister i Egypt

Foto: STRINGER

07.07.13 15:31

Den liberale politikeren Mohamed ElBaradei blir utnevnt til statsminister i en ny overgangsregjering i Egypt, opplyser en kilde ved presidentens kontor.

Den 70 år gamle politikeren vil bli tatt i ed av Egypts interimspresident Adli Mansour senere lørdag, sier kilden. Mansour ble selv tatt i ed torsdag etter at hæren dagen i forveien styrtet president Mohamed Mursi.

ElBaradei er tidligere leder i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I 2005 mottok han Nobels fredspris på vegne av organisasjonen. Han forlot IAEA i 2009.

Siden revolusjonen i Egypt i 2011 har ElBaradei markert seg som en ledende opposisjonspolitiker, og han har vært favoritt til statsministerposten etter denne ukas kupp.

Forhandlingsleder
ElBaradei ble i starten av uka utnevnt til å forhandle fram en politisk løsning på vegne av en rekke opposisjonsgrupper som ba hæren gripe inn for å fjerne landets islamistiske president Mohamed Mursi.

Kilder i hæren sier ElBaradei er en passende kandidat til å lede regjeringen ettersom han er en kjent figur internasjonalt og populær blant de unge. Han skal også ha en høy stjerne hos enkelte medlemmer av salafistgruppen al-Nour, som både har fungert som alliert og motstander av Mursis bevegelse Det muslimske brorskap. Men ElBaradei er også blitt kritisert av konservative islamister for ikke å være på bølgelengde med egyptere flest.

Det muslimske brorskap avviste lørdag utnevnelsen av ElBaradei. Brorskapet mener Mursi må gjeninnsettes som president og betegner avsettelsen av ham som et militærkupp.

Overgangsperiode
Den nye overgangsregjeringen skal styre landet mens det utarbeides en ny grunnlov som skal bane vei for et nytt valg.

Maktkuppet i Egypt har imidlertid vakt stor harme blant Brorskapets tilhengere, og fredag ble minst 35 personer drept i voldsomme sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi og mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Nye demonstrasjoner er varslet allerede søndag.

«Massene vil fortsette sine siviliserte og fredelige protester til militærkuppet er reversert og den legitime presidenten gjeninnsatt», meldte en sammenslutning av flere islamistiske grupper, blant dem Det muslimske brorskapet, natt til lørdag.

Flere eksperter har advart mot at avsettelsen av Mursi, som var demokratisk valgt, kan bidra til å styrke de mest ytterliggående kreftene i Egypt. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MAHMUD HAMS (Afp)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.